Rekordokat dönt a futball-vb nézettsége

2010.06.29. 12:53
Nemhiába a legnépszerűbb sport a labdarúgás, a kora délutáni kezdés ellenére is rekordszámú néző követi nyomon a dél-afrikai világbajnokság eseményeit szerte a világon. Az európai nézettségi adatok láttán nem illik csodálkozni, de az meglepő, hogy az Egyesült Államokban a meccseket közvetítő mindhárom csatorna rekordokról számolhatott be. Az egyenes kieséses szakaszban számos európai ország válogatottja búcsúzott, de a szakértők a nézettség további emelkedését jósolják.

Az angol-német nyolcaddöntőt az ARD adásán 25,5 millió német látta, de ami ennél is fontosabb: a nézettség szempontjából nem túl hálás, vasárnap délután 4 órai kezdettel megrendezett meccs alatt bekapcsolt német tévékészülékek 90 százalékán az összecsapást figyelték. Korántsem ez a meccs a legnézettebb vb-találkozó eddig, a német válogatott Ausztrália és Ghána elleni csoportmeccseit 29-29 millió néző látta, igaz, ez a két mérkőzés este fél kilenckor kezdődött.

Andrea Eberhardt, az ARD egyik szóvivője szerint ha vasárnap délután esett volna az eső, akár harmincmilliós nézettséget is elértek volna, de így sokan nem otthon, hanem szabadtéren felállított kivetítőkön követték az eseményeket, a Nielsen ezeket a nézőket pedig nem tudja nyomon követni. Becslések szerint az angolok elleni 4-1-es német sikert csak a Brandenburgi kapu előtt felállított gigantikus kivetítőkön 350 000 szurkoló izgulta végig.

Az esti meccset, amin Argentina 3-1 arányban diadalmaskodott Mexikó felett, mindössze 12,8 millió néző látta az RTL műsorán, viszont ugyanez a találkozó egy kontinenssel és számos időzónával arrébb rekordokat döntött. Az USA-ban négy adó, a szabadon fogható ABC, a fizetős kábelcsatorna ESPN és a spanyol nyelvű Univision közvetíti a mérkőzéseket. A Univison az Argentina-Mexikót követően 9,3 milliós nézettségről számolt be, ami az USA-ban sugárzott spanyol nyelvű programok történetének legnagyobb nézettsége.

Nem ez volt az egyetlen rekord az idei világbajnokság közvetítésében: az ABC az USA-Ghána nyolcaddöntőnek örülhetett nagyon, hiszen a keleti parti idő szerint holtidőben, délután fél háromkor kezdődő meccset 19,4 millió amerikai látta. Többen, mint eddig bármilyen focimeccset az USA-ban, beleértve azokat is, amiket az 1994-ben rendezett, amerikai világbajnokság idején mutatott a tévé, például a Brazília-Olaszország döntőt. A harmadik amerikai rekordról az ESPN sportcsatorna számolt be az USA-Algéria mérkőzés után, amit 6,1 millióan láttak: ez volt a kábeladó történetének legnézettebb labdarúgó-közvetítése.

Visszatérve Európára, a briteknél az ITV és a BBC közösen adja a meccseket, az angol-németet például a BBC1 és a BBC HD sugározta párhuzamosan, és ért el 18 milliós számot. Itt is inkább a mérkőzés idején bekapcsolt és a meccset mutató tévékészülékek aránya a mellbevágóbb: a brit tévék 82,4 százalékát uralta a meccs. Ennél a vb-n csak egy meccset láttak többen, az Anglia-Algériát (18,7 millió néző).

Európa többi részén is nagyon jó adatokról számolnak be a televíziók: a spanyoloknál 13 millió nézőt vonzott a válogatott Honduras elleni meccse (71,5 százalékos share), ami a Telecinco adó történetének legmagasabb nézettsége. Az abszolút rekordot a 2008-as Európa-bajnokság olaszok ellen vívott mérkőzése tartja 15,4 millió nézővel, de elemzők szerint a Portugália elleni ma esti nyolcaddöntő ezt is túlszárnyalhatja.

Azokban az országokban, ahol a nemzeti válogatott korán búcsúzott a küzdelmektől, a nézettség alaposan megsínyli a bukást. A franciáknál 15 milliós nézőszámot generált a válogatott vesszőfutása (mindössze 1 pont és 1 gól három meccsből), a kiesés óta viszont 7-8 milliós nézettségnél magasabbat nem mért a Nielsen.

Mi, magyarok ki sem jutottunk a világbajnokságra, de a mérkőzések nézettsége magas. A legnépszerűbbnek a brazil válogatott meccsei bizonyulnak, ezeket 1,1 millió néző követi az AGB Nielsen felmérése alapján, de ebben a számban a vendéglátó-ipari egységekben és kivetítők előtt szurkoló nézők nincsenek benne, így csak tippelni lehet a végső nézőszámra. Az biztos, hogy a francia válogatott nálunk nem túl népszerű, hiszen az Uruguay elleni meccsük mindössze 800 000 nézőt érdekelt.

Az m1 a vb-közvetítésekkel korántsem ér el akkora közönségarányt, mint a német ARD vagy a brit BBC, nálunk a bekapcsolt készülékek 20-22 százalékán mennek a meccsek, és ez az adat is csak a főműsoridőre jellemző.