Ketten pályáznak rádióelnöknek

2010.06.30. 16:53
A hat induló közül végül ketten adták be pályázatukat a Magyar Rádió elnöki posztjára.

Szerdán járt le a Magyar Rádió elnöki posztjára kiírt pályázat határideje, a déli határidőig ketten adták le pályázati anyagukat a Magyar Rádió Közalapítvány titkárságán - tudta meg az MTI. Azt, hogy kik a pályázat leadói, a titkárság illetékese nem mondta el, csak annyit lehet tudni, hogy csütörtökön lesz borítékbontás.

Hatan

Nem adta be a pályázatát Szayly József, a közrádió alelnöke. Döntésének okát az alelnök úgy magyarázta, hogy a parlament előtt lévő törvényi változtatási szándékok miatt okafogyottá vált az indulása. Ha azonban kialakulnak az új törvényi keretek, szakmai vezetőként megméretteti magát.

Két másik pályázó, Heal Edina, a Sláger Rádió volt vezérigazgatója és Balogh Gábor ügyvéd sem adták be pályázatukat. Döntésük okát nem kommentálták.

Such György jelenlegi rádióelnök a Népszava június 12-i számában úgy nyilatkozott, hogy nem indul újra az elnöki posztért. Márciusban még azt közölte az újraválasztását napirendre tűző rádiós kuratóriumnak írott levelében, hogy a pályázat nélküli hosszabbítás lehetőségével nem kíván élni. A levélben akkor azt írta: kész megpályázni a tisztséget, ha a "demokratikus politikai erők egyöntetű támogatását sikerül ismét elérni." Akkori döntése indokaként azt mondta, hogy a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökségben nem volt konszenzus a jelöléséről.

Április 14-ig hatan vásárolták meg a Magyar Rádió elnöki posztjára kiírt pályázat dokumentációját. Az elnöki posztért eredetileg indult Such György, a közrádió jelenlegi elnöke, Szayly József rádió-alelnök, Heal Edina, a Sláger Rádió volt vezérigazgatója, illetve Balogh Gábor ügyvéd, rádiós rendező. Az ötvenezer forintos pályázati anyagot két olyan személy is megvásárolta, aki nem járult hozzá nevének közléséhez.

Mi lesz?

A Magyar Rádió Közalapítvány illetékese nem tudta megmondani, hogy - tekintetbe véve a közmédiumokat is érintő, végszavazás előtt álló törvényjavaslati csomagot - végül mi lesz az elnökválasztás menete.

Az új szabályozás értelmében megszűnne a Magyar Rádió Közalapítvány, továbbá a Fidesz médiacsomagjának a médiát és a hírközlést szabályozó törvényjavaslata szerint a közmédiumoknak, így a Magyar Rádiónak nem elnöke, hanem vezérigazgatója lenne, a vezérigazgatót pedig a létrejövő Közszolgálati Közalapítvány nevezné ki.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal által június 11-én benyújtott médiacsomag értelmében a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda szervezetileg külön maradnának, de nonprofit zártkörű részvénytársaságokként működnének tovább. Közös felügyeleti szervük a Közszolgálati Közalapítvány lenne. A civil kontrollt egy tizennégy tagból álló Közszolgálati Testület biztosítaná. Létrejönne továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, aminek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne.