Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Magyar lett a román rádió elnöke

2010.06.30. 11:57
Még soha nem volt magyar származású vezetője egyetlen román közmédiának sem. Demeter András megválasztásakor az ellenzék egy része kivonult a parlamenti ülésteremből.

Magyar nemzetiségű elnököt választottak a román közszolgálati rádió élére Demeter András személyében. A döntés abszolút premiernek számít, hiszen román közszolgálati médiumnak még sohasem volt magyar első számú vezetője. Demeter Andrást - aki eddig a román művelődési minisztérium államtitkári posztját töltötte be, korábban pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója volt - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölte erre a tisztségre.

A romániai közszolgálati rádió és televízió vezetőségválasztási szabályai szerint a parlamentnek előbb meg kellett választania a két intézmény igazgatótanácsát, amely a parlamenti pártok által támogatott tagokból áll. A rádió élén álló grémiumba bekerült Demeter is, majd az igazgatótanácsi tagoknak maguk közül kellett javasolniuk egy személyt a testület elnöki posztjára, parlamenti jóváhagyásra. A román törvények szerint ez a személy az igazgatótanácsi elnöki tisztség mellett a rádió vezérigazgatói funkcióját is betölti.

Kivonulás

Az igazgatótanácsnak két jelölt közül kellett választania, miután Demeteren kívül az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott Ovidiu Miculescut is jelölték erre a funkcióra. Az igazgatótanácson belüli szavazás első körében a két jelölt egyforma számú voksot kapott, másodszor viszont alulmaradt a magyar jelölt. A végső döntési jog azonban a parlamenté, amelyben többséggel rendelkezik a nemzeti kisebbségek és a független honatyák frakciója által támogatott Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció.

A kedden késő estig elhúzódó viták során a kormányoldalt támogató honatyák szavazatával a parlament elutasította az igazgatótanács által javasolt Miculescut. A voksolás előtt azonban a PSD és a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái kivonultak az ülésteremből az ellen tiltakozva, hogy a parlament nem titkosan szavazott.

Az ülésteremben maradt, a kormányoldalt támogató törvényhozók ezt követően úgy határoztak, hogy a kulturális szakbizottság Demetert, a második jelöltet is meghallgathatja. A szakbizottság kedvezően véleményezte Demeter személyét, majd a parlament 237 támogató vokssal és két ellenszavazattal meg is választotta a magyar jelöltet a román rádió vezetőjévé.