Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Felszámoltak kilenc kalózfilmes honlapot

2010.07.02. 13:29
Kilenc, kalózfilmeket ingyenesen kínáló népszerű honlapra csaptak le az amerikai hatóságok első nagyszabású, összehangolt akciójukkal, amely az internetes szerzői jogsértés ellen irányult.

A héten a rendőrség a vámhatóság és a moziipar illetékeseinek bevonásával lezajlott rajtaütés keretében elkobozták a honlapok doménneveit és lefoglalták a bankszámláikat. A manhattani szövetségi bíróság hét honlap: a TVshack.net, a Movies-Links.tv, a FilesPump.com, a Now-Movies.com, a PlanetMovies.com, a ThePirateCity.org és a ZML.com bezárását rendelte el. További két szájt, a NinjaVideo.net és a NinjaThis.net megszüntetéséről egy másik határozat intézkedett.

SiteSeizedNOTICE

A honlapok a legnépszerűbb szájtok közé tartoztak, akadt köztük olyan, amelynek havonta 6,7 millió látogatója volt. Már szinte megjelenésük pillanatában letölthetővé tettek olyan produkciókat, mint a Toy Story 3 vagy A szupercsapat, amivel hatalmas kárt okoztak a filmiparnak.

Az akció után nem sokkal több kalózhonlap más néven újraindította szolgáltatásait. John Morton, a vámhatóság képviselője azonban kijelentette, hogy amennyiben egy honlap újra megjelenik, ők sem tétlenkednek, és ismét lecsapnak rá. "Ha a bűnözők a tengeren túlra menekülnek, oda is követjük őket" - tette hozzá.

A hatóságok nemcsak a kalózfilmes honlapok tulajdonosai után nyomoznak, hanem a szolgáltatókat is felelősségre fogják vonni. Hollywood régóta küzd a kalózkodás ellen, de a korábbi akciókkal elsősorban a hamisított dvd-k terjesztését akarták megakadályozni. Az Amerikai Mozgókép Szövetség adatai szerint az amerikai filmipart évente 25,6 milliárd dolláros kár éri a filmkalózkodás miatt. A felszámolt honlapokon hatósági felirat figyelmezteti a látogatókat, hogy a cím megszűnt.