Zsolt
2 °C
18 °C

Ma sem szavaz a médiáról a parlament

2010.07.05. 14:54
A törvénytervezetet benyújtó Cser-Palkovics András szerint mindenképpen megszavazzák az NHH és az ORTT összevonásáról szóló törvényt még a nyáron, de egyelőre egyeztetnek, és elemzik a törvényhez érkező módosító javaslatokat.

Hétfőn várhatóan mégsem dönt a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslatról az Országgyűlés, a javaslat zárószavazása ismét lekerül a napirendről.

A Fidesz és az MSZP is azt kezdeményezte, hogy hétfőn a parlament ne tartsa meg a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslat zárószavazását. Az előterjesztés végszavazását már múlt hétfőn is elhalasztották.

Cser-Palkovics András, a törvényjavaslat egyik fideszes előterjesztője az MTI-nek a halasztás indokaként annyit mondott, hogy elemzik a törvényhez érkezett szakmai javaslatokat. Cser-Palkovics szerint azonban az Országgyűlés július 19-ig mindenképpen dönt a javaslatról, ahogy az öt elemből álló csomag még függőben lévő két előterjesztéséről is.

Az Országgyűlés múlt hétfőn elfogadta csomag részét képező alkotmánymódosítást; a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvényekről szóló javaslat mellett július 19-i meg akarják tartani a két - a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szóló -, határozati javaslat zárószavazását is. Az ötödik, "médiaalkotmánynak" nevezet törvényjavaslat vitája ősszel folytatódik.

Összevonják akkor is

A médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslat szerint megszűnne a jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely autonóm államigazgatási szerv, elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy az Országgyűlés határozatban a Magyar Rádió Közalapítványból, a Magyar Televízió Közalapítványból és a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítványból létrehozza a Közszolgálati Közalapítványt.

Azt is kimondja, hogy a három közmédium és az MTI a jövőben zártkörűen működő nonprofit részvénytársaság lesz; a négy önálló részvénytársaság - az MR Zrt., az MTV Zrt., a Duna TV Zrt. és az MTI Zrt. - mindegyike a Közszolgálati Közalapítvány tulajdonában levő egyszemélyes részvénytársaságként működik.

Az MTI úgy tudja, a Fidesz szándéka továbbra is az, hogy e törvény alapján a miniszterelnök még a nyáron kinevezze a NMHH elnökét, és ősztől már új vezetése legyen a közszolgálati médiumoknak.