Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

270 millió dolláros büntetés a Disneynek

2010.07.08. 11:56
Hat éven át tartó pereskedés után példaértékű ítélet született egy médiaperben Kalifornia állmaban. A Celador International nevű brit cég 400 millió dolláros kártérítést követelt a The Walt Disney Co.-tól, mondván, a cég ennyivel rövidítette meg őket a nálunk is nagy sikerrel vetített Legyen ön is milliomos! című vetélkedő bevételeinek elosztásakor. A bíróság 270 millió dolláros, szokatlanul magas összegű kártérítést ítélt meg a felperesnek.

A Celador 2004-ben nyújtotta be keresetét a Disney tulajdonában levő ABC televíziós társaság és a vetélkedőt gyártó, azóta már megszűnt Buena Vista Television ellen. A cég azt kifogásolta, hogy a tulajdonát képező Legyen ön is milliomos! amerikai sugárzásából származó haszon nagy részét az ABC és a gyártó stúdió a könyvelés manipulálásával a valósnál lényegesen alacsonyabbnak tüntette fel, ezáltal több száz millió dollártól fosztotta meg őket.

A két cég 1999-ben kötött megállapodásában a Disney/ABC megkapta a műsor amerikai sugárzási jogait, a Buena Vista Television pedig a gyártásra és a terjesztésre kapott felhatalmazást. Ennek ellenértékeként a Celador International (azóta már a Sony tulajdonát képezi) jutalékot kapott a műsor bevételeiből, külön díjazásban részesültek a heti adások és a későbbi ismétlések után is és járt nekik bizonyos százalék a műsor által termelt nettó haszonból és a műsorral összefüggésbe hozható ajándéktárgyak, DVD-kiadások valamint a társas- és számítógépes játékok hasznából is.

A keresztbeszámlázások és fiktív költségek feltüntetése nem új keletű Hollywoodban, de a megkötött üzletek annyira bonyolultak papíron, hogy nem sok esetben lehet nyomára akadni a pénznek. A Celador ügyvédei viszont igen kitartóak voltak, és bizonyítékokat szereztek arra vonatkozóan, hogy a Disney pontosan tudta, mennyibe került a műsor előállítása, és szándékosan manipulálta a könyvelést. Egyik bizonyítékuk a Disney egykori elnöke, Michael Eisner belső emailje volt, amiben azzal henceg, hogy a műsor jogai legalább egymilliárd dollárt érnek, és gúnyos megjegyzésekkel illette a naiv brit partnereket.

A Disney természetesen fellebbezett az ítélet ellen, a sajtóban azt nyilatkozták, felháborítónak tartják, hogy a Celador kapzsiságát ilyen összeggel honorálta az esküdtszék. A cég jelenlegi elnöke, Robert Iger szerint a szerződések tiszták és áttekinthetők, több könyvvizsgáló szakértő sem talált bennük semmi kivetnivalót, a Celador felé pedig a Disney már régen teljesítette szerződésben foglalt kötelezettségeit.