Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Twitter miatt rúgták ki a CNN-szerkesztőt

2010.07.08. 09:59
A CNN kirúgta közel-keleti vezető szerkesztőjét, Octavia Nasrt egy Twitter-üzenet miatt.

Kirúgta a CNN amerikai hírtelevízió a közel-keleti régióval foglalkozó vezető szerkesztőjét és műsorvezetőjét, Octavia Nasrt, miután a riporternő a Twitter közösségi oldalon megjelent üzenetben elismerően szólt Libanon vasárnap elhunyt síita vallási vezetőjéről, Mohamed Huszein Fadlallahról. A CNN elnézést kért mindazoktól, akiket Nasr megjegyzése sértett volna, és közölte, hogy az nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját. A hírtelevízió bejelentette, hogy megválnak a műsorvezetőtől, mert Nasr hitelét vesztette. Az Egyesült Államok a terroristák feketelistáján tartotta számon Fadlallahot.

A libanoni születésű Octavia Nasr a Twitter-üzenetben a hétvégén azt írta: "Sajnálattal hallom, hogy Mohamed Huszein Fadlallah eltávozott. A Hezbollah egyik legnagyobb alakja volt, akit tiszteltem." A szerkesztő később a cnn.com-on elnézést kért bejegyzésért, amelyet - mint írta - hibásan fogalmazott meg. "Sajnálom, mert úgy tűnt belőle, mintha támogattam volna Fadlallah tevékenységét. Pedig ez egyáltalán nem így van." Nasr azt írta, megjegyzésével Fadlallahnak a nők jogaiért folytatott tevékenysége előtt akart tisztelegni, amely a szerkesztő szerint egyedülálló a síita vallási vezetők között.

A CNN nemzetközi adásának alelnöke elfogadta Nasr magyarázatát, de közölte, hogy meg kell válniuk közel-keleti szerkesztőjüktől, mert elvesztette hitelességét.

Octavia Nasr 1990 óta dolgozott a CNN-nél, minden komolyabb közel-keleti témával foglalkozott. Vezette a CNN World Reportot és 1993-2003 között vezető bemondója volt a nemzetközi adásnak. A CNN internetes kiadása egyébként még mindig a hírtelevízió szerkesztőjének nevezi Nasrt, akinek életrajzát sem távolították el az oldalról.