Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

2010.07.13. 10:44
Magyarországon minden második tévén a foci-vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerklént könyvelhetik el az egy hónapos eseményt.

A magyarországi sugárzási jogokkal bíró MTV közleménye szerint vasárnap este 2 246 000 nézője volt a Spanyolország–Hollandia összecsapásnak, ami azt jelenti, hogy a meccs időpontjában bekapcsolt tévék közül minden másodikon futballt néztek az emberek. Az adat persze csalóka, mert nem veszi figyelembe a köztéri kivetítőkön és vendéglátóipari egységekben drukkolók számát, ami egyes becslések szerint akár 300-400 ezerre is rúghatott. A futball a férfiak körében volt a legnépszerűbb, 60 százalékuk nézte a meccset, és kiváló eredmények születtek a 18-49-es korosztályban is, a korcsoport 23 százalékát érdekelte a döntő.

Az internetes közvetítés rekordot döntött: az Index és az MTV közös online streamjét egyes napokon 100 000 felhasználó látta, az egy adott időpillanatra levetített szám 20 000 felhasználót mutat, ami a magyar internetes közvetítések tekintetében rekordó. A vb döntője az év egyik legnézettebb műsora a magyar televíziózásban, hiszen a legnézettebb 22 percben 2 millió 608 ezer néző figyelte az eseményeket.

A két döntős országban a számok még sokkal magasabbak voltak, a spanyoloknál új nézettségi rekord született 15,6 millió nézővel, 90 százalékos közönségaránnyal – az előző rekordot is egy sportesemény, a 2008-as Európa-bajnokság elődöntője tartotta 14,1 millió nézővel. A hollandoknál 8,5 millió nézője volt a döntőnek, ez szintén 90 százalékos közönségarányt jelent.

A világ többi részén is nagy volt az érdeklődés a döntő iránt, az USA-ban a korai kezdés (keleti parti idő szerint délután fél 3) ellenére 24 millió néző látta a meccset, ami új rekordnak számít a futballközvetítések történetében. A briteknél 18 millió, a németeknél 25 millió, a franciáknál 14 millió, az olaszoknál 13 millió nézője volt a johannesburgi finélénak.  • Tippek
  • Bankszámla