Sólyom megkerülése miatt szavaznak később a médiatörvényről?

2010.07.13. 14:28
A parlamenti ülésszak meghosszabbítása és a médiatörvény zárószavazásának elhalasztása önmagában nem zárja ki, hogy a jogszabály már nem kerül az augusztus 5-ig hivatalban maradó Sólyom László elé. Az MSZP szerint egyértelmű, hogy a Fidesz ezért hosszabbította meg az idei ciklust három nappal. Sólyom csak akkor kerülhető meg, ha Schmitt Pál házelnök a törvény továbbküldésével kivárja a 15 napos határidőt. Ezután már ő írhatja alá a törvényt államfőként.

A jövő héten az eredeti tervekkel ellentétben nem egy, hanem négy napig ülésezik még a parlament a nyári szünet előtt. Az ülésszak július 22-ig való meghosszabbítását a kormány kérte. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn azzal indokolta a hosszabbítást, hogy a kormány szerdai ülése után még újabb törvényjavaslatokat akarnak benyújtani. A médiatörvényről az új menetrend szerint így nem 19-én, hanem 21-én, szerdán döntenek.

Lendvai Ildikó szerint ez „szemérmetlen manipuláció”. Az MSZP-s politikus a Népszabadságnak azt mondta: a kormánypártok azért borították fel a törvényalkotási rendet, mert azt akarják, hogy a médiatörvény módosítását már ne Sólyom László, hanem Schmitt Pál írhassa alá. Lendvai szerint nem akarja a Fidesz megkockáztatni, hogy az augusztus 5-ig hivatalban maradó Sólyom László esetleg nem írja alá a törvényt, mert alkotmányellenesnek találja. Az MSZP ezért már a múlt héten próbálta rászorítani a Fideszt arra, hogy támogassa az szocialisták javaslatát a törvény sürgős kihirdetésére.

Az elfogadott törvényeket az Országgyűlés elnökének 15 napon belül kell aláírnia, majd haladéktalanul elküldenie a köztársasági elnöknek. Az aláírt tövényt még ezen a napon futárral viszik el a Köztárasasági Elnöki Hivatalba. A köztársasági elnöknek a kézhezezvételtől számított 15 napja (sürgősségi kihirdetés esetén 5 napja) van arra, hogy a törvényt aláírja, megfontolásra visszaküldje az országgyűlésnek vagy az Alkotmánybíróságnak véleményezésre megküldje.

A határidők alapján látható, hogy a parlamenti ülésszak megnyújtásával nem feltétlenül kerülhető meg Sólyom László. A gyakorlat szerint a törvények továbbküldésével a házelnök nem szokott 15 napot várni, azokat általában hamarabb továbbítja az államfőnek. Ebből a szempontból tehát mindegy, hogy a médiatörvény zárószavazását 19-én vagy 21-én tartják, az még így is és úgy is Sólyom László elé kerülhetne, és még ideje is lenne dönteni róla. Elméletben.

Azt azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ugyanilyen törvényes kihúzni a 15 napos határidőt, a házelnököt pedig jelenleg Schmitt Pálnak hívják. Ha a médiatörvényt 19-én fogadnák el, és Schmitt a legvégső határidőt, 15 napot megvárva küldené meg a törvényt a köztársasági elnöknek, úgy is kevés lenne az esélye annak, hogy azzal még Sólyom László foglalkozni tud. Ebben az esetben mindössze két napja lenne áttekinteni és aláírni vagy elutasítani a törvényt. Ilyen jelentőségű ügyben kizárt, hogy az államfő két nap alatt döntsön.

Kétségtelen, hogy ha 21-én szavaznak a törvényről és Schmitt Pál kivárja a 15 napos továbbküldési határidőt, akkor már ő fogja aláírni  államfőként  a törvényt, és a Fidesz így igazán biztosra mehet.