Százezer archív képpel bővült az MTI Fotóbankja

2010.07.14. 09:27
Digitális kontaktok formájában mintegy 100 ezer felvétellel bővült a Magyar Távirati Iroda internetes képarchívuma, a Fotóbank.

Talyigás Judit, az MTI adatbázisok és archívumok részlegének igazgatója elmondta, a távirati iroda a gyorsabb képfeldolgozás érdekében választotta azt az eddig nem alkalmazott módszert, hogy az egy eseményen készült archív felvételek kisméretű nézőképeit egy kontaktképre digitalizálja.

Az eljárásnak köszönhetően a digitális kontaktok a keresőben úgy jelennek meg, mintha önálló képek lennének, de ezeken az eredeti felvételek kockánként vannak szövegezve.

Eddig 10200 digitális kontakt került be a Fotóbankba, így összesen több mint százezer archív képpel bővült a gyűjtemény, 2011 végéig pedig várhatóan további százezer fénykép digitalizálása történhet meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A feldolgozott fotók egyik része az 1968-as évet idézi fel, míg a többi felvétel az ötvenes években készült képeket tartalmazó műszaki tárból származik.

A többnyire neves fotósok - például Vadas Ernő, Reismann Mariann, Jónás Pál, Lajos György, Kálmán Kata - által készített fényképek mutatják be az ötvenes-hatvanas évek mindennapjait, az akkori Magyarország iparát, mezőgazdaságát, kulturális életét, a korszak neves színészeit, sportolóit, politikusait.

A frissen felkerült képek - az eddig digitalizált több mint egymillió felvétellel együtt - az MTI Fotóbankjában érhetők el a távirati iroda előfizetői számára, míg az előfizetéssel nem rendelkező érdeklődők a fotóértékesítéshez (fotosales@mti.hu) jelentkezhetnek be az archívumban való kereséshez.