Nem vehet fel egymilliárdos hitelt gyorsítva az MTV

2010.07.19. 16:28
Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Magyar Televízió (MTV) Zrt. egymilliárd forintos hitelre kiírt közbeszerzési ajánlattételi felhívását és az azt követő döntéseket is, mivel az ajánlatkérő jogszerűtlenül alkalmazott gyorsított tárgyalásos eljárást.

Az ajánlatkérő MTV június 11-én tájékoztatta a KDB elnökét arról, hogy a hitelt gyorsított tárgyalásos eljárással kívánja felvenni. A döntőbizottság elnöke nem fogadta el az ajánlatkérő indokait, ezért került az ügy a KDB elé.

Az MTV azzal érvelt, hogy a számlavezető bankja nyert meg egy korábbi hiteltendert is, így az ismeri a pénzügyi körülményeit, ezért tárgyal vele az új hitelről is. A társaság kitért arra, hogy pénzügyi helyzete eléggé lehangoló, mivel az idén harmadával - mintegy 10 milliárd forinttal - csökkent az állami támogatása. Ezt tetézte az, hogy a kereskedelmi televíziók által befizetett koncessziós díjból az MTV-re jutó 1,4 milliárd forintot nem kapta meg június 15-ig egy összegben, hanem csak negyedévente, a jövő tavaszig juthat ahhoz hozzá, miután az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) engedélyezte a részletekben történő fizetést. Mindez együtt tette sürgőssé a hitelfelvételt.

A KDB úgy vélte: a gyorsított tárgyalásos eljárás akkor alkalmazható, ha a hirdetménnyel indított gyorsított eljárás határidői nem tarthatók és az ügy rendkívül sürgős. Ebben az esetben a meghirdetéstől a szerződéskötésig 52 napot üzemezett az MTV, ebbe az időbe pedig már egy korrekt, hirdetménnyel indított gyorsított eljárás is belefért volna.

Az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége két héttel ezelőtti, szerdai ülésén elutasította az egymilliárd forintos, egy év futamidejű hitel felvételét. A kuratórium múlt szerdai elnökségi ülésén megszavazta az újabb hitelfelvételre irányuló gyorsított közbeszerzési eljárás elindítását - mondta Balogh László, a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyettese múlt csütörtökön.