Nem eladó a Népszabadság

2010.07.21. 13:07 Módosítva: 2010.07.21. 13:07
A Népszabadság új vezérigazgatója szerint nincs napirenden a napilap eladása annak ellenére, hogy a Ringier és az Axel Springer egyesülésével a Gazdasági Versenyhivatal várhatóan azt fogja megállapítani, hogy a napilappiac 48 százalékát birtokló kiadó erőfölényben lenne, ha megtartaná összes lapját.

Mihók Attila, aki június elsejétől vette át a Népszabadság Zrt. elnök-vezérigazgatói pozícióját, a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy a napokban fejeződött be a GVH által kért adatszolgáltatás, ezután kezdődik maga a vizsgálat. A gazdasági napilap kérdésére Mihók  elismerte, hogy “komoly kérőkből és kalandorokból nincs hiány. Amióta a Népszabadság a Ringier résztulajdonában van, többen, többször kopogtattak már, mondván, hogy ha eladó lenne, érdekelné őket, de ahogy már említettem, nincs napirenden az eladás”.

Az Axel Springer által birtokolt kilenc megyei napilap és a Világgazdaság, illetve a Ringierhez tartozó Blikk, Nemzeti Sport és Népszabadság együtt olyan nagy piaci fölényt jelenthetnek, amelyet kifogásolhat a versenyhivatal. Iparági híresztelések szerint a Ringier fontolgatja, hogy a GVH vizsgálatának elébe menve a Népszabadságot nem is vinné be az új cégbe, hanem megválna a napilapban birtokolt 70,4 százalékos tulajdonrészétől. Két lehetséges vásárlóról is fölröppentek hírek, az egyik az MSZP-közeli Szabadsajtó Alapítvány, a másik a Heti Válasz, a Lánchíd Rádió és a Class FM tulajdonosa, az Infocenter lehetne.

Gazdasági megfontolások is indokolnák, hogy a Ringier-Springer egyesült kiadó a Népszabadság Zrt.-t és vele az újságot adja el: a cég tavalyi vesztesége meghaladta az 1,2 milliárd forintot, a napilap példányszáma évről évre csökken. A Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség gyorsjelentése szerint az idei év első negyedévében három hónap alatt 85 064-ről 80 849-re zsugorodott, a tavalyi év első negyedévéhez képest pedig 16 ezerrel csökkent.

Mihók Attila a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a Ringier tulajdonában lévő Blikk a válság ellenére alig érezte meg a lappiacra jellemző visszaesést, tavalyi hirdetési árbevétele a piaci átlaghoz képest jóval kevésbé csökkent, miközben a Népszabadság éves bevétele mintegy húsz százalékkal esett vissza. Az új vezérigazgató szerint ugyanakkor a lap példányszámcsökkenése a nyári hónapok során megállt, és a hirdetési piac is bővülni látszik az utolsó negyedévre.

Azt, hogy adott esetben nem a Népszabadságtól válna meg a Ringier-Axel Springer, alátámasztani látszik, hogy a napilapnál külső megújulásra készülnek. Mihók szerint az utolsó simításokat végzik azon az új lapterven, aminek eredményeként modernebb lesz az újság. A laphoz június elején új főszerkesztő-helyettest is kineveztek annak érdekében, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a színes mellékletek és kiadványok.

A Ringier és az Axel Springer egyesülése nemzetközi szinten már július elején megtörtént, az összes érintett ország (Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Csehország, Svájc, Németország és Ausztria) közül egyedül a magyar versenyhivatal döntése hiányzik. A Ringier Axel Springer Media AG néven futó új óriáskiadót Florian Fels, a Ringier eddigi közép-európai vezetője igazgatja. A közös vállalat közel 414 millió eurós forgalmával, 4800 alkalmazottjával Kelet-Európa egyik legnagyobb média-vállalatának számít.