A HVG-tulajdonos kivonul Kelet-Európából

Index, MTI
2010.08.05. 16:45 Módosítva: 2010.08.05. 17:19
Szerb lapjai után romániai érdekeltségét is eladta a Westdeutsche Allgemeine Zeitung. A vállalat vezérigazgatója szerint Kelet-Európában oligarchák uralják a médiát. Magyarországon a magyar vezetők szerint maradnak.

A Westdeutsche Allgemeine Zeitung médiacsoport eladta az egyik legjelentősebb romániai napilapban birtokolt részesedését.

A Romania libera című bukaresti országos napilapot kiadó Medien Holding vállalatban birtokolt 50 százalékos részesedését Dan Grigore Adamescu román üzletembernek adta el a német médiakonszern, az üzletember így napilap egyedüli tulajdonosa lett. A Medien Holding a Romania libera mellett több folyóiratot ad ki, és egy nyomdát is birtokol.

Bodo Hombach, a Magyarországon is érdekelt WAZ médiavállalat vezérigazgatója a hét elején jelentette be, hogy cége másfél évtized után kivonul a kelet-európai médiapiacról. Szerinte a térség országaiban versenyellenes a hangulat, és oligarchák fektetnek be a médiábabefektetőként, hogy így nyerjenek befolyást a közvéleményre. A WAZ  kivonulás részeként már eladta szerb érdekeltségeit, így a Vecernje novosti című belgrádi napilapot.

A WAZ Magyarországon a Pannon Lapok Társaságán kersztül négy megyei napilapot ad ki, de a HVG-ben is 75 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága stratégiai ügyvezető igazgatója a Médiapiac.comnak nyilatkozva csupán annyit mondott, hogy a WAZ magyarországi cégei eredményesen dolgoznak, és tovább építik portfóliójukat, ezért eladásuk soha nem is volt napirenden. A helyi lapok egyébként Horvátországban és Bulgáriában is azt írják, hogy a hivatalos közlések szerint a WAZ nem adja el ottani érdekeltségeit.