A teletextet is szabályozná az új médiahatóság elnöke

2010.08.11. 16:34
Orbán Viktor döntésének értelmében szerdától kilenc éven keresztül Szalai Annamária látja el az ORTT és az NHH összevonásával megalakuló új médiahatóság elnöki posztját. Az ORTT egykori fideszes delegáltja az ideit átmeneti évnek tartja, mert csak ősszel fogadja el a parlament a keretszabályokat tartalmazó médiaalkotmányt, majd a részletszabályokról szóló médiatörvényt. Szalai Annamária feladatának érzi a közösségek védelmét, aminek egyik eszköze a teletext felügyelete.
Szalai Annamáriát Orbán Viktor kilenc évre nevezte ki
Szalai Annamáriát Orbán Viktor kilenc évre nevezte ki

Mivel az új médiahatóság létrejöttéhez több testületet kell összevonni, az idei év még átmenetinek tekinthető, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkája csak jövőre teljesedik ki, közölte Szalai Annamária. Szalait Orbán Viktor miniszterelnök szerdai hatállyal nevezte ki kilenc évre a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) összevonásával megalakult új hivatal élére. Az elnökhöz tartoznak a médiát érintő ügyek, Mátrai Gábor elnökhelyettes pedig a hírközléssel foglalkozik majd.

A parlament a tervek szerint még szeptemberben elfogadja a médiaalkotmányt, ami a keretszabályokat határozza meg, majd az őszi ülésszakban kerül napirendre a részletszabályokról szóló új médiatörvény. A július végén elfogadott, majd kedden Schmitt Pál által is aláírt médiatörvény-módosítások ennek elfogadásával zárulnak le, ismertette az átalakítás menetrendjét Szalai Annamária. Az összevonást a költséghatékonyság mellett azzal indokolta, hogy a terjesztés és a tartalom között elmosódtak a határok, ezért ezeket integrálni kell.

Ars poeticájának nevezte a magas szakmai színvonalat és az emberközpontúságot, szerinte a hatóság munkájának célja a közösség védelme, hiszen az adófizetőknek tartoznak felelősséggel.

Szerdától tehát az NMHH hatáskörébe kerül a telefontársaságok és a kábelszolgáltatók mellett az elektronikus média, a rádiók és a televíziók felügyelete is. Ez azt jelenti, hogy állami hatóság felügyel majd olyan piaci szegmenseket (pl. internet, nyomtatott sajtó), ahol a monopóliumtól való félelem nem értelmezhető és piaci körülmények diktálnak.

A hatósághoz tartozik majd egy médiatanács, ennek tagjait kétharmaddal a parlament választja majd meg az őszi ülésszakban, elnöke szintén Szalai Annamária lesz. Ezután feláll a 8 tagú kuratórium, aminek 3 kormánypárti és 3 ellenzéki tagja lesz, a további két tagot a médiatanács javaslata alapján delegálják a testületbe.

A kuratórium feladata lesz például, hogy a közmédiumok vezetőiről döntsön – változik ugyanis a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTI vezetésének struktúrája. Szalai Annamária szerint szakmai önállóságát mindegyik médium megtarthatja, a vagyongazdálkodás azonban kikerül a hatáskörükből, a közmédiumok egy közös kuratóriumhoz tartoznak majd, új vezetőiket ősszel választják meg.

Az ORTT egykori fideszes delegáltja azt várja az ORTT jogutódjaként ősszel létrejövő médiatanácstól, hogy legyen kiszámítható. Megjegyezte, hogy korábban is születtek politikai döntések, ami nem is baj, hiszen pártdelegáltak ültek a testületben, azt azonban rossznak tartja, hogy a születendő döntéseket a piaci szereplők képesek befolyásolni.

Szerinte az ORTT-nek sok felesleges hatásköre is volt, a médiatanácsnak az apróságok helyett a stratégiai döntések meghozatala lesz majd a munkája. Azt is sérelmezte, hogy nem tartozott az ORTT hatáskörébe, hogy fellépjen például a teletexten megjelenő, egyes közösségeket sértő tartalmak ellen.

A médiatanács megoldásra váró feladatai közé sorolta a lejáró frekvenciákhoz kapcsolódó döntéseket, pályázatok kiírását. Külön kiemelte a digitális átállást, melynek határideje 2011. december 31., ami már szakaszokban el is kezdődött, és aminek tempója azért is fontos, mert a felszabaduló frekvenciák mobil szélessávú szolgáltatásokra hasznosíthatóak.

Az új hatóság költségvetése csak jövőre lesz téma, mivel most olyan szervezetek tevékenységének összehangolásán dolgoznak, amelyek különböző állami intézményekhez tartoztak, így különböző helyekről finanszírozzák őket.