Az MTV idén még nem fizetett a székházért

2010.08.27. 16:13
Az MTV csak a Kunigunda utcai gyártóbázis fenntartásárt fizet, a bérleti díjat idén még nem kapta meg a székház tulajdonosa. Az MTV szerint nincs pénz, az új kormány majd segít.

Idén még egyetlen fillért sem fizetett a Magyar Televízió a Kunigunda utcai székházért és gyártóbázisért, így már most 1,35 milliárd forinttal tartoznak a létesítményt üzemeltető Millenniumi Média Kft-nek.Februárban az MTV még újra akarta tárgyalni a januári tartozását, akkor azt mondták, hogy a bérleti díj egyharmadát, mintegy 135 millió forintot hajlandóak kifizetni, de a többiről tárgyalnának.

Az MTV most sem tagadja, hogy tartozik a székház tulajdonosának. “Az indokolatlan mértékű költségvetési elvonás arra kényszerítette az MTV menedzsmentjét, hogy a csődhelyzet elkerülése érdekében a szállítóival a fizetések átütemezéséről tárgyaljon és egyezzen meg. Az egyik legnagyobb beszállító, a Millenniumi Média Kft. ennek megfelelően havonta a tárgyalások során elfogadott részletét kapja meg a bérleti díjnak. A fennmaradó tartozásunkat a pótlólagos állami támogatás megérkezésekor tudjuk majd rendezni” - válaszolta kérdésünkre a közszolgálati televízió sajtóosztálya, utalva arra, hogy a Bajnai-kormány 9,5 milliárd forintos megvonása miatt kerültek ilyen nehéz helyzetbe. Az előző kormány azért csökkentette az MTV támogatását, mivel véleményük szerint az intézmény rosszul gazdálkodott.

Az MTV most abban bízik, hogy az Orbán-kormány  "rendezi ezt az áldatlan állapotot"

Sándor István, a Millenniumi Média ügyvezetője szerint azonban nem igaz, hogy az MTV kifizette volna az idei évre esedékes bérleti díj egy részét. Havonta 95 ezer euró a közel 60 ezer négyzetméteres épületkomplexum bérleti díja, és még 305 ezer a fenntartási díj, ami magában foglalja a létesítmény takarítását és őrzését is, illetve a kiszolgáló személyzet fizetését. Ez utóbbit fizeti csak az MTV, azért, mert ha ezt sem fizetné, lehetetlen lenne a műsorgyártás, hiszen nem takarítanák az irodákat, a stúdiókat, sőt kikapcsolnák az áramot is. A cég egyébként a szerződés értelmében szinte az MTV minden bevételére jogosult lenne a tartozás fejében. Eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Jelenlegi tulajdonosa, a Wallishoz köthető Wing Ingatfejlesztő Zrt. nyílt közbeszerzési pályázaton vásárolta meg a Millenniumi Média Kft.-t, amiért 7,4 milliárd forintot fizettek be az állami költségvetésbe. A társaság tavaly nyáron visszamenőleges hatállyal engedett az eredeti bérleti díjból, ezzel évente százmillió forintot takarított meg az MTV.

A közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége tavaly november 25-ei ülésén határozott arról, hogy ismét felhatalmazza az MTV ügyvezető alelnökét, kezdeményezze az óbudai gyártóbázis bérleti szerződésének újratárgyalását.

Tavaly nyáron költözött át végleg a Magyar Televízió Óbudára, az ötvenes évek óta a belvárosi Szabadság téren működő közmédium előző székházát is bérelte, miután azt a kilencvenes évek végén eladták az akkori állami vagyonkezelőnek, amely továbbértékesítette. Az MTV kuratóriumi elnökségének ellenzék által delegált tagjai korábban többször is bírálták a 22 plusz 18 évre szóló székházszerződést, kifogásolva a tartalmát.

A legnagyobb baj információink szerint nem is a szerződéssel, hanem a székházzal van. A Millenium Média Kft. a piaci ár környékén adja ki az épületet, viszont az MTV meglepően nagy székházat bérelt. Az MTV-székház bérleti díja négyzetméterenként átlagosan havi 14 euróba kerül a 17 ezer négyzetméternyi parkolóval együtt, ami nem sokkal haladja meg a piaci árat, hiszen egyrészt kifejezetten az MTV-nek építették, másrészt ebben már benne vannak a felújítás költségei is.

Viszont az MTV 55 100 négyzetméternyi területet bérel, miközben például az RTL Klub Nagytétényi úti székháza csak 10 740 négyzetméteres, pedig itt is helyet kapott több stúdió, és a Barátok köztön kívül jelenleg minden műsort a székházban vesznek fel.

A Fidesz már tavaly decemberben feljelentést tett az MTV-székház ügyében. Véleményük szerint a közpénzek hűtlen vagy hanyag kezelésére utal, hogy bár a székházat 20-23 milliárd forintból fel lehetett volna építeni, mégis kilencvenmilliárd forint körüli összeget kap az évek során a tulajdonos bérleti díjként.