Tévésorozat lesz Neil Gaiman Sandmanjéből

2010.09.02. 15:38
Neil Gaiman kultképregényéből 96 óta akarnak filmet. A DC most az HBO helyett a Warner Bros Tv-vel egyezkedik, a sorozat vezető író-producere a Supernatural atyja, Eric Kripke lesz.

A Warner Bros Tv egy ideje már tárgyal a Warner-holdudvarba tartozó DC Entertainmenttel a Sandman-képregények megfilmesítési jogairól. Jelenleg a tévésorozat lehetséges forgatókönyvíróiról és producereiről egyezkednek, de egyelőre csak néhány név nyilvános: a projekt kreatív vezetője és első számú író-producere a Supernatural című misztikus tévésorozaton edződött Eric Kripke lesz.

sandman1 2

Neil Gaiman Sandmanje 1988-tól 96-ig jelent meg a DC felnőttképregényekre szakosodott fiókkiadójánál, a Vertigónál. Az elmúlt 22 évben még Alan Moore Watchmenjénél is nagyobb kultstátuszba emelkedett: mérföldkő lett az angolszász képregény történetében, ami végre bebizonyította, hogy ez a műfaj több, mint az olvasni nem tudók szórakozása. Neil Gaiman, az újhullámos fantasy királya ebben a sorozatában is ügyesen ötvözte a tündérmeséket és a horrort: a történet főszereplője az isteni hatalmú Álomherceg (eredetileg: Dream ill. Sandman), aki az emberi álmok birodalmát őrizve hol szövetségre lép, hol összecsap halhatatlan testvéreivel, a Végtelenekkel (Death, DestinyDestruction, Despair, Desire és Delirium) vagy épp olyan alvilági hercegekkel, mint Lucifer.

A Sandman moziváltozata már a 90-es évek közepén szóba került, Roger Avary , a Ponyvaregény társszerzője írt is egy forgatókönyvet, amit 96-ban a Karib-tenger kalózai írópárosa, Ted Elliott és Terry Rossio turbózott fel, de a jogtulajdonosok végül jegelték az ötletet, mert a hosszú történet miatt inkább tévés műfajban gondolkodtak (Avary és Gaiman később együtt írták meg a Beowulf forgatókönyvét). Pár hónappal ezelőttig még úgy volt, hogy a Sandman-tévésorozatot az HBO készítheti el, James Mangold , a Nyughatatlan és a Börtönvonat Yumába rendezőjének irányításával, de a DC végül a többi képregényükből is filmet forgató, és 2009 óta már cégtulajdonosi szinten is velük közös Warnerhez vitte a sorozat tervét.

Magyarul eddig csak az első két Sandman-kötet jelent meg a Cartaphilus kiadónál. A Prelűdök és noktürnökért Tündérmesébe oltott torture porn, A babaházért Álomrablók és darabolós gyilkosok című cikkeinkben lelkesedtünk.