Martonyi János szerint nem fenyegeti veszély a közszolgálati médiát

2010.09.07. 15:54
A külügyminiszter nem látja veszélyben a közmédiát, az EBESZ problémafelvetését nem is érti, de kimerítő választ fog adni a sajtószabadság-képviselő felvetéseire. Az EBESZ ismét a médiaalkotmánynak nevezett törvénycsomag visszavonására szólította fel a kormányt.

Martonyi János külügyminiszter szerint nem fenyegeti veszély a közszolgálati médiát az új médiacsomag miatt. "Én a magam részéről nem úgy látom, hogy a közszolgálati médiát bármifajta veszély is fenyegetné" - mondta a miniszter kedden. Martonyi azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője keddi közleményében ismét a magyar médiacsomag módosítását szorgalmazta.

Dunja Mijatovic - aki levelet intézett a tárgyban a magyar külügyminiszterhez - úgy látja, a médiacsomag "nagyon komoly aggodalomra ad okot", különösen a közszolgálati médiát fenyegeti a közvetlen politikai irányítás veszélye.

Az EBESZ-szakértő annak az aggodalmának is hangot adott, hogy a médiára vonatkozó magyar törvénycsomag ellentmond a hatalmi ágak elválasztása elvének, mivel a médiaszabályozás és -felügyelet olyan új jogi, intézményi és szabályozási keretét teremti meg, amellyel könnyedén vissza lehet élni politikai céllal.

Martonyi János erre azt mondta, hogy "ezt a felvetést nem is tudom értelmezni", de "alaposan tanulmányozni fogjuk a levelet és válaszolni fogunk". Azt mondta, alapos, pontos, részletes választ kell adni az EBESZ sajtószabadság-képviselőjének felvetéseire.

AZ EBESZ sajtószabadság-képviselője Bécsben kiadott közleményében úgy foglalt állást: "Ha változatlanul hagynák, akkor erőteljesen korlátozná a médiapluralizmust, a sajtó függetlenségét, megszüntetné a közszolgálati média függetlenségét, és bénító hatással lenne a demokráciában alapvető fontosságú szabad véleménynyilvánításra és nyilvános vitára".

Az EBESZ-közlemény arra is figyelmeztet, hogy a jelenlegi törvényhozási szándék jórészt kiterjeszti a hagyományos szabályozási keretet az új típusú médiára is, beleértve a legtöbb magyarországi és a külföldön tárolt, de magyar felhasználók számára lényeges internetes tartalmakat is, és ez veszélyezteti az internetes társadalmi kommunikáció szabadságát. "Felkérem a parlamentet és a kormányt, hogy sürgősen kezdeményezze a médiacsomag felülvizsgálatát" - tartalmazza a EBESZ-szakértő állásfoglalása.