Pálffy megvédi a házasságot a médiától

Index, MTI
2010.09.07. 15:23
A KDNP-s képviselő 12 ponton módosítaná a készülő médiatörvényt, többek közt megtiltaná a médiaszolgáltatóknak, hogy megsértsék a család és a házasság intézményét.

A házasság és a család védelmét célozzák többek között a kereszténydemokrata Pálffy István által a médiaalkotmányhoz benyújtott módosító javaslatok. A KDNP-s politikus hét módosító indítványt adott be, amelyek 12 paragrafust érintenek.

Az egykori televíziós műsorvezető álláspontja szerint indítványai "sokat javítanak a törvényen és a helyzeten". A javaslatok Pálffy szerint a KDNP számára fontos nemzeti és eszmei értékek mellett a házasság és a család védelmére helyezik a hangsúlyt. Ennek jegyében az egyik indítvány rögzíti, hogy a médiaszolgáltatások nem sérthetik a házasság és a család intézményét.

Megkérdeztük Pálffy Istvánt, pontosan mit is jelent, hogy a médiaszolgáltatások nem sérthetik a a házasság intézményét. A képviselő válaszában azt mondta, a nemzeti és vallási kisebbségeket védő szabályozást szeretné kiterjeszteni a család intézményére is. Pálffy nem akart példákat mondani arra, hogy milyen módon sértheti meg egy tévé vagy rádió a családokat, szerinte ez nem is feladata a jogalkotónak, majd a médiahatóság és a bírói gyakorlat meghúzza a határokat.

Pálffy módosításai közt szerepel többek között az is, hogy médiaszolgáltatások, amelyek súlyosan veszélyeztethetik a kiskorúak és a fiatalkorúak szellemi, lelki erkölcsi és fizikai fejlődését, csak előzetes figyelmeztetés után vagy oly módon tehetők elérhetővé, amely biztosítja, hogy kiskorúak rendes körülmények között nem férhetnek hozzájuk.

Pálffy István indokoltnak tartja azt is, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatásban az állampolgárok tájékozódási és kulturális igényeinek kielégítésekor a hungarikumok is törvényi biztosítékot kapjanak arra, hogy a közönséghez eljussanak. Hasonló okból nevezte szükségesnek a közszolgálati médiaszolgáltatás alkotmányos alapkérdései közé emelni az oktatáshoz való jog fontosságát.