Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Az MTI a jó ízlés alapján válogat a határon túli lapok közt

2010.09.20. 18:53
A Magyar Távirati Iroda szerződést bontott a Parameter.sk hírportállal, mert szerintük az oldal cikkei sértik a jó ízlést. A portál kiadója szerint azért keménykedik a hírügynökség, mert publicisztikáikban gyakran kritizálják az Orbán-kormányt.

A Magyar Távirati Iroda szerződést bontott a Parameter.sk szlovákiai magyar hírportállal, mert a hírügynökség szerint a lap méltatlan arra, hogy megjelentesse az MTI anyagait.

Az MTI alelnöke, Belénessy Csaba levelében úgy fogalmaz, hogy a “honlapon megjelenő cikkek közül számos tartalom olyan hangvételt és stílust használ, amely átlépi a jó ízlés határait és méltatlan arra, hogy a Magyar Távirati Iroda a továbbiakban térítésmentes híranyaggal támogassa a honlap működését.

A jó ízlés határai

Barak László, a szlovákiai portált működtető cég ügyvezetője szerint egyértelmű, hogy nem a honlapon megjelent sztárhírekkel, vagy éppen a kultúra rovatban megjelent, zenészekkel készült interjúkkal volt baja az MTI vezetésének, hanem a Fidesz-kormányt bíráló elemzésekkel, publicisztikákkal.

“Nincsenek méltatlan szavak a magyar nyelvben, csak méltatlan politikai kurzusok vannak, amelyek harcolni akarnak a médiával” - tette hozzá Barak László, aki szerint a szerződés felmondásánál sokkal fájóbb számára az MTI alelnökének indoklása, amivel a hírügynökség úgymond bele akar szólni a lap szerkesztésébe.

Úgy tudjuk, hogy a három hete a honlapon megjelent, később az Új Szóban is közölt publicisztika verte ki a biztosítékot az MTI alelnökénél: ebben éppen Barak László nevezi gyávának Kövér Lászlót a kettős állampolgárságról szóló vita kapcsán, emellett megjegyzi, hogy “a politikusok jó részére általában jellemző, amint felkerülnek az uborkafára, akkor is bazi okosnak képzelik magukat, ha közéleti karrierjüket megelőzően környezetükben szimpla hülyéknek tartották őket”.

Belénessy Csaba kérdésünkre azonban nem akart megnevezni egyetlen konkrét írást sem, amelynek hangvételével baja lenne.

“Általában a portál anyagainak stílusával van bajom. Ez nem politikai kérdés, a cikkek egy része, véleményem szerint sérti a jó ízlést, és nem méltóak az MTI-híreihez, így felmondtuk a szerződést” - mondta el kérdésükre Belénessy. Amikor megkérdeztük, hogy mégis hogyan definiálná a jó ízlést, és mely fordulatok, milyen szóhasználat sérti azt, akkor Belénessy leszögezte, hogy az ő jó ízléséről van szó.

“Egyelőre a Parameter.sk illetékese nem reagált a levelünkre. A döntés ettől függetlenül nem végleges, ha a Parameter.sk változtat a stílusán, akkor az MTI hajlandó felülvizsgálni a szerződés felbontását” - mondta el Belénessy, aki hangsúlyozta, hogy a szlovákiai honlap akár elő is fizethet az MTI szolgáltatásaira.

Az MTI az Országgyűlés által megszavazott alap költségére támogatja a határon túli magyar sajtót azzal, hogy a jelentkező lapok, helyi tévék és internetes újságok számára ingyen elérhetővé teszi híreit és adatbázisát.

"Korábban az Illyés Közalapítvány döntött arról, mely szerkesztőségek részesülhetnek a kedvezményben. A közalapítvány megszűnése után kértük a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályát, valaki vegye át a szerepkört, de döntés nem született ebben az ügyben, így ránk maradt a feladat, amitől készséggel megválunk, ha valaki átvállalja tőlünk" - tette hozzá Belénessy.

A híd

A Parameter.sk 2007-ben alakult, és 2008-tól használta az MTI híreit. A lap stílusára eddig nem panaszkodott az MTI, egyetlen egy levélben, de szóban, informálisan sem figyelmeztették a portált a közelgő szerződésbontásról.

Barak László szerint azért állítja az MTI alelnöke, hogy hivatalosan még nem kapott választ a szerződés felmondásáról szóló levélre a laptól, mert a portál ügyvezetője, Barak Bálint a levél megérkezésekor már nem dolgozott a Parameter.sk-nál, mivel a szlovák mezőgazdasági minisztérium sajtófőnöke lett. A névazonosságból is kitűnik, hogy a portál szinte családi vállalkozás, a lapigazgató jelenleg Barak Mónika, a Bulvár rovatot pedig Barak Eszter szerkeszti. Barak László a Politika rovat szerkesztése mellett a kiadó ügyvezetője is, Bálint pedig a fia.

A Parameter.sk ügyvezetőjének politikai karrierje is jelzi, hogy a lap erősen kötődik a Most-Híd az Összefogás Pártja tömörüléshez. A párt az idei szlovákiai választásokon bejutott a parlamentbe, sőt a kormánykoalíció tagja lett, miközben a Fidesz által támogatott Magyar Koalíció Pártja kiesett a törvényhozásból.

Nem szereti

Úgy tudjuk, hogy a Parameter.sk az első olyan orgánum, amelytől megvonták a támogatást, és Belénessy szerint egyelőre nem is terveznek hasonló lépést más lapokkal vagy portálokkal szemben. Így várhatóan nem fog tiltólistára kerülni a Kövér Lászlóról szóló cikket újraközlő Új Szó sem.

Belénessy Csaba tévés és rádiós múlttal is rendelkezik, 2008-tól az MTI stratégiai alelnöke. A Figyelő Online információi szerint a Fidesz őt szeretné látni a Magyar Távirati Iroda elnöki székében.