Tarlóst reklámozza az X-Faktor arca

2010.09.29. 13:11 Módosítva: 2010.09.29. 15:04
Az RTL Klub programigazgatója nem örül annak, hogy az X-Faktor zsűritagja, Keresztes Ildikó plakátokon buzdít arra, hogy Tarlós Istvánra szavazzunk, de az énekesnő szerződése szerint még csak nem is kell egyeztetnie a csatornával. Keresztes Ildikó jó kapcsolatokat ápol a Fidesz vezetésével, az utolsó pillanatban került mégis a tehetségkutató zsűrijébe.

1997, vagyis az országos kereskedelmi tévék indulása óta nem nagyon fordult elő, hogy egy tévében rendszeresen feltűnő médiaszemélyiség plakáton vagy reklámfilmben adta volna arcát egy párt politikai kampányához. Keresztes Ildikó énekesnő azonban jelenleg Magyarország legnépszerűbb műsorában, az X-Faktorban zsűrizi a jelentkezőket, emellett a budapesti villamosmegállókban és a fontosabb közlekedési csomópontokon közli velünk, hogy szerinte Tarlós István, Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt képes egy színes csapat karmesterévé válni.

Az X-Faktorra szombaton nyolcezer ember híján kétmillióan kapcsoltak, ezzel a hét messze legnézettebb programja lett, a Nielsen elektronikus nézettségmérési rendszerének adatai szerint több mint háromszázezerrel többen látták, mint a Barátok közt legnépszerűbb epizódját. Vagyis Keresztes Ildikó az egyik legismertebb személyiség volt a választási kampány hajráját megelőző héten.

Keresztes Ildikó kampányol

Információink szerint az RTL Klub minden műsorvezetővel aláírat egy szerződést, amely kizárja, hogy a csatorna beleegyezése nélkül részt vegyenek bármilyen reklámkampányban, vagy médiaszereplést vállaljanak. Csak mint kiderült, Keresztes Ildikó nem a csatorna műsorvezetője.

"Az RTL Klub állandó műsorvezetői továbbra sem vehetnek részt politikai kampányban, illetve nem léphetnek fel pártrendezvényen. Keresztes Ildikó azonban nem a csatorna alkalmazottja, az X-Faktor zsűritagjaként ugyan szerződéses viszonyban áll az RTL Klubbal, de a vele kötött szerződés szerint nem kell egyeztetnie egyéb fellépéseit és a tehetségkutatóval össze nem függő médiamegjelenéseit" - mondta el kérdésünkre Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, aki ennek ellenére nem örül, hogy az X-Faktort bármilyen módon össze lehet kötni a politikával.

De nem csak Keresztes Ildikó nem a csatorna műsorvezetője, annak ellenére, hogy rendszeresen feltűnik az RTL-en. Fábry Sándor Cegléden csinált botrányt a Fidesz kampányrendezvényen, de ezt a Fábry show és a Legyen Ön is milliomos műsorvezetője megteheti, mivel neki sincs szerződése a csatornával. Csak a műsorokat gyártó produkciós céggel.

Igen, igen

Az X-Faktor zsűritagjai közül nem Keresztes Ildikó az egyetlen, akinek köze van a politikához. Geszti Péter 2002-ben részt vett az SZDSZ kampányában, tulajdonképpen az ő ötlete volt a “Lop Stop”-szlogen, míg Nagy Feró kampányolt már sok mindenkinek, a szabad demokratáktól egészen a MIÉP-ig, mindkét pártnak volt képviselőjelöltje is. Geszti azonban a 2002-es kampány óta nem foglalkozott politikával, Nagy Feró pedig hét év kilépett a MIÉP-ből, azóta inkább celebként próbál megélni. Egyedül Keresztes Ildikó politizál aktívan.

Keresztes Ildikó 2004-ben tűnt fel a Fidesz környékén, akkor már ő énekelte a párt EP-választási dalát. Azóta is rendszeresen részt vesz a Fidesz rendezvényein, legutóbb az idei parlamenti választáson tűnt fel a párt reklámanyagaiban. Akkor a TabuTv-nek nyilatkozva azt mondta, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy kire szavaz.

“Én is csak ember vagyok, és ha elmegyek szavazni, akkor arra szavazok, akire én gondolok!"  - nyilatkozta áprilisban Keresztes Ildikó.

Az énekesnő azonban nem csak politikai szimpátiája miatt támogatja a Fideszt, hiszen  a miniszterelnök személyes jó barátja, Orbán Viktor és felesége többek közt az énekesnő esküvőjén is részt vett, ahol Keresztes Ildikó hozzáment Kicska Lászlóhoz, az Edda basszusgitárosához.

Sokáig egyébként arról írtak a bulvárlapok, hogy az X-Faktor harmadik zsűritagja Falusi Mariann, a Padödö tagja lesz, aki mellesleg többször feltűnt már az SZDSZ rendezvényein, és éveken át támogatta a liberális pártot. Keresztes Ildikó és Falusi Mariann több castingon is részt vett az RTL-nél, információink szerint a csatorna először Falusi Mariannt választotta, majd hirtelen mégis meggondolta magát. RTL Klubhoz közeli forrásaink szerint pusztán azért döntöttek így, mert Falusi már szerepelt a Csillag születik zsűrijében, és a csatorna a jövőben még ezt a tehetségkutatót is szeretné műsorra tűzni.

Nem szólnak bele

Az RTL Klub kisebbségi tulajdonrészét a tavaszi választások második fordulója után vásárolta meg az Infocenter.hu, amelyben tulajdonrésze volt a választásokig Fellegi Tamás jelenlegi nemzeti fejlesztési miniszternek is. A Heti Választ és a Class FM-et is tulajdonló cég megjelenésekor az RTL Klub hangsúlyozta, hogy a kisebbségi tulajdonos nem fog beleszólni a műsorstruktúrába.

"A csatorna résztulajdonosaiban állt be változás, a vezetőségben határozottan nem, így ez a váltás semmiben sem befolyásolja a műsortervet, így a Heti hetest sem, ami a nyári szünet után ősszel visszatér a képernyőre" - nyilatkozta akkor a Blikknek Kolosi Péter programigazgató. Azóta az RTL Klub bejelentette, hogy még idén elindítja a Való Világ negyedik szériáját, a botrányos valóságshow felélesztése miatt már rögtön szigorú ellenőrzést helyezett kilátásba a kormány által felállított új médiahatóság, vagyis hivatalosan nem kivételeznek az RTL Klubbal.

Marad a Heti hetes is

Keresztes Ildikó mellett a képernyőn maradhat a választásokig a Heti hetes is, amelynek több szereplője tűnt már fel baloldali politikai rendezvényen az elmúlt években, Gálvölgyi János az MSZP rendezvényein lépett fel, Hajós András pedig az LMP kampányvideójában szerepelt. A jobboldalt gyakran bíráló műsort egyszer már az előző Fidesz-kormány alatt le akarták venni a műsorról a kampányidőszakra, de az RTL Klub ezt a döntést a nézői panaszok miatt végül visszavonta.

"Heti Hetes kizárólag akkor maradt el választások miatt, ha az éppen a kampánycsendben került volna adásba (amíg szombat este volt a műsor), vagy ütközött volna vasárnap este választási műsorral, de ez utóbbi csak az országgyűlési választások idején volt így" - mondta el kérdésünkre Kolosi Péter, aki hangsúlyozta, hogy a műsort a választások napján is sugározza majd az RTL Klub. Igaz az adást még a választások előtt, csütörtökön veszik majd fel.

A Heti hetes szereplőinek sincs egyébként szerződése a csatornával, viszont a fellépőgárda sem állandó, így ha politikai szereplésük már kínos lenne, akkor egyszerűen nem hívnák őket többet a műsorba.