Az egész médiatanácsot megszerezheti a Fidesz

Index, MTI
2010.10.08. 12:24 Módosítva: 2010.10.08. 12:24
Nem sikerült megállapodniuk a médiatanács tagjaiban a parlamenti eseti bizottság ülésén. A Fidesz négy jelöltre tett javaslatot, ami arra utal, hogy kétharmados többségével a médiatanács összes helyét igyekszik majd megszerezni.

Nem született konszenzus a médiatanács tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság első, pénteki ülésén. A négy helyre összesen nyolc jelölés - öt kormánypárti és három ellenzéki érkezett.

Az ORTT jogutódaként létrejövő Médiatanács elnökjelöltje automatikusan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke Szalai Annamária (Fidesz), de a  Médiatanács további négy tagjának megválasztása még nem lefutott: a jelölőbizottságban az öt frakció csak négy tagot választhat konszenzussal, ellenkező esetben kétharmaddal dönthet a kormányoldal.

A Népszabadság információi szerint a tagságra esélyes Tirts Tamás (KDNP), Jánosi György (MSZP) és Elek István (LMP). Az MTI eközben úgy tudja, hogy a Fidesz összesen négy jelöltre tett javaslatot Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János személyében, a Jobbik pedig Barkó Bélát szeretné látni a testületben.

Ha jövő héten sem sikerült megállapodnia a pártoknak, akkor valószínű, hogy a Fidesz kétharmados többségével minden ellenzéki pártot kiszorít a médiát felügyelő tanácsból.

A Médiatanács tagjai mellett a parlament a jövő héten dönt a négy közszolgálati médiumot felügyelő, összevont kuratórium hat tagjáról. A Népszabadság úgy tudja, hogy a Fidesz Ugron Gáspárt, vagy Szabó Lászlót, az MSZP Fehér Zsuzsát, vagy Rangos Katalint, esetleg Simkó Jánost, az LMP Németh Vladimírt, a KDNP pedig Balogh Lászlót jelöli.