A Fidesz elfoglalta a teljes médiatanácsot

2010.10.11. 13:33 Módosítva: 2010.10.11. 13:34
A parlament eseti bizottságában csak a fideszes jelöltek kaptak támogatást, így a médiatanács négy tagja várhatóan fideszes lesz. Az elnöki posztot pedig az NMHH elnöke Szalai Annamária kapja, ha csak a parlament szembe nem megy a miniszterelnök akaratával.

A Fidesz jelöltjei szerezték meg a médiát felügyelő tanács mind a négy helyét, miután a KDNP visszavonta egyetlen jelöltjét, az ellenzéki pártok által támogatott szakembereket pedig leszavazta a médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság. A pártok parlamenti erejük arányában szavaztak, így a kétharmados többséget csak a Fidesz emberei kapták meg.

A magyar médiát ellenőrző testület, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagja kilenc évre Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János lehetnek majd, miután várhatóan erre a parlament is rábólint ma. A médiatanács elnöke várhatóan Szalai Annamária, az NMHH elnöke lesz majd.

Vass Ágnes?

A Fidesz által támogatott jelöltek közül Kollarik Tamás filmproducer, aki főleg történelmi témájú dokumentumfilmeket készít és egyébként augusztus óta a Nemzeti Audiovizuális Archívumot is működtető Neumann Ház ügyvezető igazgatója is. Koltay András médiajogász a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, akinek szakterülete a szólásszabadság, ebben a témában egyébként a brüsszeli Emberi Jogi Intézetben is kutatott. Auer János ügyvéd, jogtanácsos, szakterülete az informatika és a hírközlés. Többször képviselte például a T-Mobile-t az NHH-döntések elleni fellebezésekkor.

A KDNP Tirts Tamást, az ORTT KDNP-s delegáltját javasolta, az MSZP Jánosi Györgyöt, a párt szakpolitikusát az LMP Elek Istvánt, az előző Fidesz-kormány alatt jelentős állami támogatással alapított Heti Válasz első főszerkesztőjét, a Jobbik pedig Barkó Bélát, a siklósi városi televízió munkatársát jelölte.

A Népszabadság információja szerint a KDNP-s bizottsági tag, Pálffy István az egyik Fidesz-jelöltnél tartózkodott. Az eseti bizottság fideszes és a kereszténydemokrata tagja az ellenzék egyetlen jelöltjét sem támogatta. Az ellenzék sem volt azonban egységes: Mesterházy Attila nemmel szavazott az LMP-s Elek Istvánra, viszont tartózkodott a kormánypárti jelöltek esetében, míg a napilap szerint az LMP támogatta Jánosi György jelölését.

Felügyelnek mindent

A médiatanács négy tagját és elnökét az Országgyűlés választja, méghozzá szokatlanul hosszú időre, kilenc évre, a parlamenti pártok képviselőiből álló jelölőbizottság jelölése alapján.

Az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökét Orbán Viktor miniszterelnök nevezte ki kilenc évre, a kinevezéssel Szalai Annamária, a Fidesz ORTT-delegáltja egyben a médiatanács elnöki posztjának jelöltje is lett. Ha a kétharmados kormánytöbbség ellenére nem szavaznák meg mégse Orbán Viktor jelöltjét, az NMHH elnöke akkor is részt vesz a Médiatanács munkájában, bár nem szavazhat, de például ő hívhatja össze a médiát felügyelő testületet.

A médiatanács az NMHH önálló jogi személyiségű autonóm szerve, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja. A médiatanács a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók piacra lépésének és függetlenségének elősegítésével védi és biztosítja a szólásszabadságot, ennek érdekében ellátja a médiapiac és a szomszédos piacok felügyeletét, elemzi az érintett piacokon fennálló versenyt, illetve annak hatékonyságát, azonosítja az egyes érintett piacok szereplőit, és meghozza a törvényben szabályozott monopóliumellenes hatósági döntéseket; illetve figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek.