Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz elfoglalta a teljes médiatanácsot

2010.10.11. 13:33 Módosítva: 2010-10-11 13:34:33
A parlament eseti bizottságában csak a fideszes jelöltek kaptak támogatást, így a médiatanács négy tagja várhatóan fideszes lesz. Az elnöki posztot pedig az NMHH elnöke Szalai Annamária kapja, ha csak a parlament szembe nem megy a miniszterelnök akaratával.

A Fidesz jelöltjei szerezték meg a médiát felügyelő tanács mind a négy helyét, miután a KDNP visszavonta egyetlen jelöltjét, az ellenzéki pártok által támogatott szakembereket pedig leszavazta a médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság. A pártok parlamenti erejük arányában szavaztak, így a kétharmados többséget csak a Fidesz emberei kapták meg.

A magyar médiát ellenőrző testület, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagja kilenc évre Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János lehetnek majd, miután várhatóan erre a parlament is rábólint ma. A médiatanács elnöke várhatóan Szalai Annamária, az NMHH elnöke lesz majd.

Vass Ágnes?

A Fidesz által támogatott jelöltek közül Kollarik Tamás filmproducer, aki főleg történelmi témájú dokumentumfilmeket készít és egyébként augusztus óta a Nemzeti Audiovizuális Archívumot is működtető Neumann Ház ügyvezető igazgatója is. Koltay András médiajogász a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, akinek szakterülete a szólásszabadság, ebben a témában egyébként a brüsszeli Emberi Jogi Intézetben is kutatott. Auer János ügyvéd, jogtanácsos, szakterülete az informatika és a hírközlés. Többször képviselte például a T-Mobile-t az NHH-döntések elleni fellebezésekkor.

A KDNP Tirts Tamást, az ORTT KDNP-s delegáltját javasolta, az MSZP Jánosi Györgyöt, a párt szakpolitikusát az LMP Elek Istvánt, az előző Fidesz-kormány alatt jelentős állami támogatással alapított Heti Válasz első főszerkesztőjét, a Jobbik pedig Barkó Bélát, a siklósi városi televízió munkatársát jelölte.

A Népszabadság információja szerint a KDNP-s bizottsági tag, Pálffy István az egyik Fidesz-jelöltnél tartózkodott. Az eseti bizottság fideszes és a kereszténydemokrata tagja az ellenzék egyetlen jelöltjét sem támogatta. Az ellenzék sem volt azonban egységes: Mesterházy Attila nemmel szavazott az LMP-s Elek Istvánra, viszont tartózkodott a kormánypárti jelöltek esetében, míg a napilap szerint az LMP támogatta Jánosi György jelölését.

Felügyelnek mindent

A médiatanács négy tagját és elnökét az Országgyűlés választja, méghozzá szokatlanul hosszú időre, kilenc évre, a parlamenti pártok képviselőiből álló jelölőbizottság jelölése alapján.

Az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökét Orbán Viktor miniszterelnök nevezte ki kilenc évre, a kinevezéssel Szalai Annamária, a Fidesz ORTT-delegáltja egyben a médiatanács elnöki posztjának jelöltje is lett. Ha a kétharmados kormánytöbbség ellenére nem szavaznák meg mégse Orbán Viktor jelöltjét, az NMHH elnöke akkor is részt vesz a Médiatanács munkájában, bár nem szavazhat, de például ő hívhatja össze a médiát felügyelő testületet.

A médiatanács az NMHH önálló jogi személyiségű autonóm szerve, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja. A médiatanács a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók piacra lépésének és függetlenségének elősegítésével védi és biztosítja a szólásszabadságot, ennek érdekében ellátja a médiapiac és a szomszédos piacok felügyeletét, elemzi az érintett piacokon fennálló versenyt, illetve annak hatékonyságát, azonosítja az egyes érintett piacok szereplőit, és meghozza a törvényben szabályozott monopóliumellenes hatósági döntéseket; illetve figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek.