Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Összevonnák a szlovák köztévét és a rádiót

2010.10.11. 22:00
A szlovák kormány tervei szerint a köztévé eladósodását azzal kezelnék, hogy összevonnák a rádióval. Az új modell januártól működne, a részleteket kedden ismerteti a kulturális miniszter.

Várhatóan összevonják a szlovák közszolgálati televíziót és a rádiót, hogy így orvosolják a televízió súlyos anyagi gondjait, jelentette be Iveta Radicová miniszterelnök. Amennyiben a törvényalkotás során nem merülnek fel problémák, akkor az új modell januártól működne.

"A Szlovák Televízió ismételten adósságokat halmozott fel. Ez lenne azonban a kisebbik probléma, ha a köztelevízió képes lenne alapvető feladatai ellátására. A harmadik (sport) csatorna nem sugároz aktuális sportot. Ha meg akartuk nézni a futballmeccset az örményekkel, akkor kereskedelmi csatornára kellett kapcsolni. Ez így nincs rendben" - jelentette ki Radicová.

A szükséges törvényjavaslatokat a Daniel Krajcer által vezetett kulturális tárca készíti elő, és várhatóan egy héten belül konkrét formába öntik a javaslatokat, elképzeléseket.

Radicová hangsúlyozta, hogy a kormány elégedetlen a televízió gazdálkodásával, nagymértékű eladósodásával, illetve azzal, hogy mindezek ellenére a vezérigazgató az idén is rendkívül magas prémiumot kapott. Elmondta, hogy a kulturális miniszter elképzeléseit a koalíció támogatja.

A miniszter javaslatai elsősorban a közszolgálati média műsorának tartalmát és minőségét, az eredeti műsorok készítését, az információk elérhetőségét és a média finanszírozását érintik. A részletekről a kulturális miniszter kedden számol be sajtóértekezleten.