Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

MSZP: a média fekete hétfője

2010.10.12. 18:27
A szocialista Mandur László közleménye szerint a Fidesz saját felügyelete alá vonta a teljes közmédiát, és ezzel a kormány elkezdte a demokrácia intézményi garanciáinak felszámolását. Véleménye szerint a médiahatóság egyik tagjának sincs meg a törvényben előírt, hároméves tapasztalata.

A magyar médiatörténelem fekete hétfőjének tartja a szocialista Mandur László az Országgyűlés médiatanácsot és közalapítványi kuratóriumot érintő személyi döntéseinek napját. Az MSZP szerint a médiatanács négy tagjából gyakorlatilag egyik sem felel meg a médiatörvény azon kitételének, amely legalább hároméves szakmai gyakorlatot ír elő a testületbe kerülés feltételeként.

Mandur László keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelte: hétfőn a Fidesz a saját felügyelete alá vonta közmédiumok irányítását és azok vagyonát is. A politikai után a gazdasági gyarmatosítás is megtörtént, a rendszerváltás óta ilyen lenyúlás nem volt - fogalmazott a képviselő.

Hangsúlyozta: továbbra is alkotmányellenesnek tartják az új médiaszabályozást, de egyelőre nem kaptak választ a beadványukra az Alkotmánybíróságtól.

Elképesztőnek nevezte, hogy az új vezérigazgatóknak és menedzsmenteknek önálló vagyon nélkül kell majd racionálisan és felelősen gazdálkodniuk. Még annyi rést sem engednek a bástyán, hogy a saját embereik irányíthassák a médiumokat, hanem ezeket a kuratórium fideszes többségének a kezében tartják - hangoztatta.

Mandur László szerint az végképp elfogadhatatlan, hogy a Fidesz kilenc évre betonozza be az embereit.

A szocialista politikus úgy látja: ez a folyamat azt vetíti előre, hogy a következő időszakban a demokrácia intézményes garanciális elemeit felszámolják. Húsz év alatt - mondta - sok mindent megélt, de azt nem gondolta volna, hogy látja majd egy pártállami rendszer kiépítését.

Felhívta a figyelmet arra: a kulturális bizottság elfogadta azt a fideszes módosító indítványt - vagyis várhatóan így fogadják majd el a törvény végleges szövegét is -, mely szerint a médiaalkotmányból kikerülne az a mondat, hogy Magyarországon "mindenkinek joga van a média útján közzétenni a véleményét".

A szocialisták szerint nem értenek a médiához

Az MSZP kedden közleményt is kiadott, amelyben a médiatanács tagjainak életrajzára hivatkozva azt állítja: a négy tagból gyakorlatilag egyik sem felel meg a médiatörvény azon kitételének, amely legalább hároméves szakmai gyakorlatot ír elő a testületbe kerülés feltételeként.

"Az egyik tengerészként, jogi előadóként kezdte pályafutását, bár utolsó munkahelye valóban kapcsolatba hozható a kommunikációval, csak éppen nem a hírközlésivel, ahogy azt a törvény előírja, hanem a távközlésivel. A másik jelölt szintén jogi diplomával rendelkezik, s életrajzában nyoma nincs annak, hogy a médiaszakmához köze lenne. Hacsak nem tekintjük annak az életrajzában megjelölt kutatási területet, amelyben a szólásszabadságot és a kommunikációs alapjogokat nevezte meg. Az igaz, hogy az MTV KözalapítványKuratóriumának is elnökségi tagja, de csak egy évig töltötte be ezt a tisztséget. A harmadik jelölt szintén jogi végzettségű, fogalmazóból lett jogi képviselő – legutóbb a Hungexpónál. Elővigyázatosan ugyan megjegyzi életrajzában, hogy a különféle cégek képviselete során médiajogi tapasztalatokat szerzett, csakhogy a törvény nem tapasztalatot, hanem gyakorlatot ír elő és a megnevezett cégeknek nem sok, mondhatni semmi közük nem volt a hírközléshez. A negyedik tag is jogi doktorátust szerzett, de becsületére legyen mondva, neki van gyakorlata a filmszakmában, dokumentumfilmesként ugyanis már letette névjegyét" - áll a közleményben.

"Mindezekkel összességében nem is lenne baj, hiszen a Fidesz a maga kétharmadával az csinál, amit akar, de legalább ne áltassa a médiaszakmát, a szakembereket, mindazokat, akik maradéktalanul megfeleltek volna a törvényi előírásoknak azzal, hogy a törvényeket betartva végzi a munkáját" - olvasható a közleményben.  • Vennék
  • Hírek