no

Nem kedvelik az amerikai tévék a fogyatékkal élőket

2010.10.12. 12:44
A GLAAD elnevezésű amerikai szervezet általában a homoszexuálisok jogaival, illetve azok sérülésével foglalkozik, de idén azt is megvizsgálták, mennyire reprezentálják alul vagy fölül az amerikai tévésorozatok a fogyatékkal élőket. Az eredmény lesújtó: mindössze hat ilyen karaktert láthatunk főműsoridőben, és közülük is csak egy színész, a Helyszínelők kórboncnoka az, aki valóban sérült.

Az öt országos televíziónak tekinthető amerikai network (ABC, CBS, CW, Fox és NBC) főműsoridőben, azaz este 8 és 11 között sugárzott sorozataiban 587 állandó szerepet számoltak össze a GLAAD aktivistái. Ezek között mindössze hat olyan akad, ami fogyatékkal élő karaktert mutat be, ami korántsem tükrözi az amerikai társadalom összetételét, de ezen az alapon a latino, afroamerikai vagy ázsiai amerikai karaktereket is fel lehetne emlegetni, és akkor a homoszexuálisokról még nem is beszéltünk.

A legfrissebb népszámlálási adatok szerint az amerikai lakosság 12 százaléka tekinthető fogyatékkal élőnek – ez az arány a tévében az 1 százalékot sem éri el. Ez a szám, bármennyire is kiábrándító, emelkedő tendenciára utal, hiszen évekkel ezelőtt jó esetben két-három fogyatékkal élőt lehetett látni a tévében. A GLAAD vizsgálatát a két amerikai színész-szakszervezet, a SAG és az AFTRA is támogatta, sőt, vállalták, hogy első ízben felmérik, a tagságuk hány százaléka sérült, mivel ilyen statisztika eddig nem készült.

Robert David Hall
Robert David Hall

A fogyatékos színészek egyébként azt tartják kirívóan igazságtalannak, hogy míg a színész szakszervezetek és a producerek között érvényben lévő szerződések szigorúan szabályozzák, hogy bizonyos karaktert milyen feltételekkel lehet eljátszani (teszem azt, a fekete drogdílert ne egy feketére mázolt fehér színész alakítsa, mint az 1800-s évek végén), azt sehol nem fektették le, hogy egy sérült karaktert fogyatékkal élő színésszel kell eljátszatni.

A Helyszínelők egyik állandó szereplőjét, Dr. Al Robbinst alakító Robert David Hall (1978-ban, egy balesetben vesztette el mindkét lábát) szerint sorstársait nem mérik egyenlő mércével Hollywoodban. “Egyre több sorozatban tűnik fel kerekesszékes vagy sántító karakter, de nem sérült színészek kapják a szerepet, és nem azért, mert nem felelnek meg a követelményeknek, hanem mert el sem jutnak a meghallgatásig. Az ügynökök egyszerűen figyelmen kívül hagyják őket, ha történetesen fogyatékos karakterre lenne szükség. Ez felháborító.”

Nálunk sem rózsás a helyzet, hirtelen egyetlen egy olyan, fikciós sorozatot sem tudnánk kapásból említeni, amiben sérült karakter vagy színész játszott volna. Ha olvasóinknak jobb a memóriája, kommentekben jelezzék, köszönjük!