Az amerikai média imádja a chilei bányászokat

2010.10.15. 11:48
Nem igazán lehet csodálkozni azon, hogy a bányában rekedt chilei bányászok története máris felkeltette pár tévéadó érdeklődését, inkább az a furcsa, hogy a mozifilmes verzióról még nem tudni semmit.

Bajtársiasság, tragédia, heroizmus, önfeláldozás, naplementében és sötétben izzadó hősök, vér, veríték és könnyek, no meg az elmaradhatatlan lassított felvételben térdre rogyó (és port felverő) házastárs. Ami egy telivér katasztrófafilmhez szükséges, az mind adott a chilei bányászok történetében, és azért vagyunk cinikusak, mert szinte látjuk magunk előtt a kemény arccal parancsokat osztogató Nicolas Cage-t, és a föld alatt szenes arccal szenvedő Javier Bardemet is. Hollywood meglehetősen kiszámíthatóan reagál egy-egy ilyen eseményre.

A tévések, mint általában, most is hamarabb ébredtek, a mentést az ABC és a Fox News is élőben közvetítette, ez utóbbi az év eddigi legmagasabb, hétmilliós nézettségét regisztrálta az adás végén. A sikeres mentés képei az egész világot bejárták, az utolsóként felszínre hozott bányász diadalmas póza és mosolya címlapképet ért Kínában is, így nem lehet azon csodálkozni, hogy a Discovery Channel és az amerikai közszolgálati tévének megfelelő PBS is bejelentette, hogy dokumentumfilmekben dolgozzák fel a témát.

A PBS már október 26-án bemutatja azt a filmet, amit a katasztrófáról forgatott. Ez a dokumentumfilm a mentés első napjától kezdve mutatja majd be mi is történt a felszínen annak érdekében, hogy a szerencsétlenül járt munkások minél hamarabb a felszínre kerülhessenek. Ehhez jól jön majd az az anyag, amit az amerikaiak megbízásából a kezdettől fogva a helyszínen tartózkodó filmes stáb forgatott.

A Discovery két nappal később tűzi műsorára saját filmjét, ők a felszínen aggódó családtagokra, a mentésen dolgozó mérnökökre, és az utolsó két-három nap eseményeire koncentrálnak majd. A mentés utáni napon a Spike TV nevű kis kábeladó bejelentette, hogy a Halálos fogás című rákhalászos valóságshow-t is gyártó cégtől egy bányászokról szóló dokureality-t rendeltek meg, állításuk szerint már jóval a tragédia bekövetkezte előtt, csak nem akarták a mentés végéig bejelenteni a hírt.

A Coal, azaz Szén címen forgó műsor az USA West Virginia államában dolgozó szénbányászok mindennapjaiba tekint majd bele. A főszerepben a Cobalt Mines nevű bányatársaság két tulajdonosa áll, illetve negyven alkalmazottjuk. A tízrészes műsor áprilisban kerül képernyőre. A sorozatot készítő cég a rákhalászok mellett már forgatott hasonló műsort a favágókról (Ax Men), és a kanadai jégmezőkön bányagépeket fuvarozó kamionosokról is (Ice Road Truckers).