Elhunyt a Penthouse birodalom alapítója

2010.10.21. 13:48 Módosítva: 2010.10.21. 13:48
Elhunyt Bob Guccione, a Penthouse alapítója, aki kendőzetlenül erotikus képeket kínáló férfimagazinja köré sokmillió dolláros kiadói birodalmat épített, írja a New York Times. Majd végignézte a birodalma széthullását is.
20070427 nnn k03 076

A 79 esztendős Guccione hosszú betegeskedés után tüdőrákban hunyt el szerdán a texasi Plano kórházában, közölte a családja.

A Penthouse 1984 szeptemberében ért a csúcsra Vanessa Williams meztelen képeit tartalmazó számból 6 millió példányt adtak el, ami 14 millió dollár bevételt hozott. Bár a fotózás  az első fekete Miss Amerika szépségkirálynői koronájába került, de egy csapásra közismertté tette a modellt, később énekesként és filmsztárként is befutott.

Guccione New Yorkban született, és pár hónapig katolikus szemináriumba is járt, mielőtt művészi pályára lépett. Festői tanulmányokat folytatott Rómában, majd Londonban, szakácsként, mosodavezetőként és magánnyomozóként dolgozott.

Angliában indította útjára a Penthouse magazint 1965-ben, kezdetben maga készítette hozzá a fotókat. Négy évvel később Amerikában is elindította a lapot. A Penthouse bulvárcikkeivel, provokatív meztelen női képeivel hamarosan komoly vetélytársa lett Hugh Hefner Playboy magazinjának.

A 84-es Penthouse borítója
A 84-es Penthouse borítója

A modellek sohasem néztek a kamerába, ezzel érték el a képek leskelődően erotikus hatását. "Úgy látni a nőt, mintha ő nem tudná, hogy nézik. Ez volt a szexi része a dolognak. Ezt nem értették meg a versenytársaink" - magyarázta.

Négymilliárd dollárt keresett a Penthouse birodalom virágzása alatt. A Forbes magazin 1982-ben a 400 leggazdagabb ember közé sorolta 400 millió dollárra becsült nettó vagyonával.

A lapalapító a General Media Inc. alatt építette ki kiadói portfolióját,  a könyvkiadás, az erotikus videó és a nők számára megjelentetett, meztelen férfiképeket közlő Viva magazin éppúgy helyt kapott, mint a tudományos és tudományos fantasztikus témákat kínáló Omni magazin és a Longevity című egészségügyi folyóirat.

A rossz befektetések, kockázatos vállalkozások , elhibázott kaszinóberuházás és a nyakába akasztott Penthouse-perek mellett az 1979-ben 17,5 millió dollárból forgatott Caligula című erotikus film is fogyasztotta a vagyonát. A szereposztás (Malcolm McDowell, Helen Mirren, John Gielgud és Peter O'Toole) ellenére a forgalmazókat taszították a leszbikus és vérfertőző jelenetek. A veszteségen az sem segített, hogy General Media legnépszerűbb dvd-kiadványa lett, ma is csak 4,9 pontja van a 10-ből az imdb adatbázisában.

A nyolcvanas évek második felétől a pornográfia visszaszorítását célzó intézkedések miatt az erotikus magazinok az újságosstandok eldugott polcaira szorultak. A példányszám visszaesését a következő évtizedben előretörő netes erotikus tartalmak hozzáférhetősége is siettette. A Penthouse a kilencvenes évek végére egymilliós példányszám alá csúszott, és 2003-ban - amikor a General Media Inc. csődöt jelentett - már csak 463 ezres példányszámban forgalmazták.

2004-ben egy floridai magánbefektető vásárolta meg a Penthouse-t. A FrienFinder Networks Inc. idén a Playboyra is ajánlatot tett, amely jelenleg tízszer akkora példányban fogy, mint a Penthouse, de Hefner visszautasította. Az idei év első félévében a Penthouse magazin 178 ezres példányszámmal jelent meg.

Négyszer nősült, utolsó felesége, April Guccione 2006-ban ment hozzá. A pár tavaly költözött New Jerseyből Texasba. A Penthouse-alapítónak egy lánya és három fia született első és második házasságából.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport