Ha a júzer letölt, a rendező boldog

2010.11.06. 14:21 Módosítva: 2010.11.07. 11:28
Amerikában már bevett szokás, hogy sorozatokat a neten indítsanak el, ilyen volt a Sanctuary, és a Battlestar Galaktika is webizódokkal kezdődik a második évad óta. A héten végre felkerült az első magyar websorozat trailere is a youtube-ra. Interjú a MAB rendezőjével, Horgas Ádámmal.

A MAB egy kelta mondát feldolgozó thriller, amiben egyetlen éjszaka alatt minden nyilvánvaló ok nélkül mindenki meghal egy bérházban a város közepén. A MAB két szálon fut, az egyik a másnap reggel kezdődő nyomozást, a másik pedig az éjszaka történetét dolgozza fel. Megkerestük a sorozat rendezőjét, Horgas Ádámot, hogy megtudjuk, miért pont a neten adják le a Botos Éva, Almási Sándor, Bánsági Ildikó, Hirtling István és Mertz Tibor főszereplésével készült sorozatot, és hogy mi ebben az üzlet. A meglepő válasz szerint semmi, ingyen készült és ingyen is tölthető le.

Mikor és miért találták ki, hogy a MAB-ot webszériaként indítsák el?

Két éve dolgozunk ezen a websorozaton. Amerikában már rendkívül népszerű ez a netre készített műfaj, nálunk azonban alig ismert. Úgy érzem, az elektronikus média olyan sebességgel fordul az internet felé, hogy időszerű nyitni. Színházi emberként "alternatívnak" kategorizálnak, társulatom, az Atlantis Színház is ezzel a címkével futott, de nekem tetszik az "alternatív" jelzőben a kísérletező jelleg, szeretek kockáztatni. Ez a websorozat is kísérlet számomra. A kísérlet egyik felét - hogy létre tudok-e hozni 500 ezer forintból egy sorozatot - már elvégeztem. A produkció kész, csak feltöltésre vár.  

Hány részes lesz a sorozat?

A MAB 16 részes, egy rész pedig kb. 8 perces lesz. Az egyes részek nem időhöz kötötten kerülnek a netre, a folytatást mindig megadott nézettségi számhoz kötjük. Csak akkor töltjük fel a következő részt, ha a megelőző rész elérte az X számú nézettséget. Ebben a rendszerben benne van a bukás kockázata is, ha nincs érdeklődés, leáll a sorozat. Hogy hány néző után tesszük fel az új részeket, arról egyelőre nem tudok semmit mondani, a trailer alapján fogjuk kiszámolni majd. De nagyon remélem, hogy ez egyre növekvő szám lesz.

Manapság nagy divat a misztikus thriller. A MAB egy kelta mondán alapul, ezt a hullámot akarta meglovagolni?

Nekem régi kattanásom Mab, aki a kelta mitológiában a fekete mágia királynője, az Arthur mondakörben Merlin varázsló ellensége. A démon számlájára rengeteg tömeggyilkosságot írnak. A legenda szerint az áldozatok egyfajta közös álomba esnek, álmukban képesek kommunikálni egymással, és nem tudnak felébredni, amíg nem játsszák végig Mab többnyire halállal végződő játékát. Akik ebben a különleges álomvilágban meghalnak, a valóságban is meghalnak, ezért nem látni az áldozatokon külsérelmi nyomokat. Én többször rendeztem a Rómeó és Júliát, amiben van egy híres monológ Mabról, azóta foglalkoztat ez a démon, és az álomvilág és a valóság közti mezsgye. De elismerem, hogy az erős mitológiai hátterű történeteknek ma nagy keletje van. Én elsősorban a thriller jellege választottam ezt a témát, mivel ez egy jó műfaj arra, hogy ilyen rövid részekkel is fenntartsa az érdeklődést, és a júzerek várják a folytatást.

A nézőknek kell fizetniük a letöltesért?

A nézőknek nem kell fizetni semmiért. Az egész úgy jöhetett létre, hogy az alkotók is ingyen, baráti szeretetből vettek részt a forgatáson. Mélységes hála ezért, és hála az V. kerületi rendőrségnek a rendőrök közreműködéséért és a rendőrautókért, a Készenléti Rendőrségnek a helikopterért, az Apple magyarországi forgalmazójának, az apcom-nak a számítógépért, amin HD-t vághattunk, a Próbazónának és a Vidámparknak a helyszínekért, és nem utolsósorban a bérházunk lakóinak, akik türelemmel viselték a folyosókon zajló véres akciókat.

De akkor mi ebben az üzlet?

Horgas Ádám
Horgas Ádám

Nekünk semmi üzlet nincsen ebben. Még a forgatás alatt megpróbáltunk szponzort keresni rá, de ez egybeesett a gazdasági válsággal, amikor a hirdetők megijedtek, és nem akartak olyan reklámköltésekbe belefogni, ami új felületen jelent volna meg. Már a Coca-Colával és Renault-val is a szerződéskötés előtt álltunk, amikor a kinti anyacégük leállította őket. Nem baj, jelenleg is keresgélem a potenciális szponzorokat. Én igazából csak annyit szeretnék, hogy a színészeket - legalább jelképesen - ki tudjam fizetni, mert fantasztikus érzés volt, ahogy két próba között eljöttek hozzám forgatni, vagy egyszer csak az éjszaka közepén felhívtak, hogy na, most meg tudnánk csinálni azt a jelenetet.

Magyarországon a MAB lesz az első sorozat, ami a weben indul el. Mire számítanak?

Hogy milyen lesz a fogadtatása, nem tudom. Az internet engem mindig az utcaszínházra emlékeztet. Kegyetlen műfaj. Ha nem kötöd le a figyelmet, a néződ elsétál. Az interneten előbb beléd rúg, és utána sétál el. A sorozat viszont annak ellenére, hogy magyar, részről részre angol, német, spanyol és orosz felirattal is felkerül a youtube-ra, tehát nemzetközi rajongókra is számítunk. Számomra az lenne a legnagyobb öröm, ha piacot törne itthon, és akkora volna az érdeklődés, hogy a nyomában egyre több hazai websorozat születne. Jó lenne, ha a következő sorozatot már stábbal csinálhatnám, profi technikával. De egyáltalán nem panaszkodom, elképesztően jó munka volt, imádtam csinálni.

A legtöbb kommentelőnek tetszett a trailer képi világa, viszont a hangminőséggel nem voltak megelégedve.

Elismerem, hogy vannak ilyen problémák, de ez nem csoda, mert én csináltam mindent, nem volt körülöttem stáb. A filmben nem volt sem hangosító, sem pedig világosító, én egy személyben voltam a rendező, az operatőr, a vágó és én írtam a zenét is. Nekem van egy HD kamerám, ennyi volt az egész, amivel elindultunk, a kamera mikrofonja rögzítette a hangot A színészek hozták a saját ruhájukat, ők öltöztették és sminkelték is egymást. Én lennék a legboldogabb, ha a következő websorozatot már profi stábbal csinálhatnám. Ez egy kísérlet, ami akár be is jöhet és nagyot szólhat, de akár nagy bukás is lehet. A nézőkön múlik.