Engedélyezték, hogy az Infocenter bevásárolja magát az RTL Klubba

2010.11.09. 17:08 Módosítva: 2010.11.09. 17:21
A GVH engedélyezte, hogy az Infocenter megvegye az IKO Média Holding Zrt.-t, és ezzel együtt az RTL Klub 31 százalékát. A HVG szerint a vételárat azonban az április bejelentés óta még nem utalta át Fellegi Tamás miniszter volt cége.

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy az Infocenter részvényei száz százalékának megvásárlásával egyedüli, közvetlen irányítást szerezzen az IKO Média Holding Zrt.-ben. A cégnek 31 százalékos tulajdonrésze van az RTL Klubban, így az Infocenter végül tulajdonrészt szerzett a tévécsatornában.

A tranzakció eredményeként az eddig csak a hetilapkiadásban és a rádiós piacon érdekelt Infocenter-csoport médiapiaci érdekeltségei bővülnek, hiszen az IKO Holding-on keresztül 31 százalékos tulajdonosa lesz az RTL csoportnak, valamint irányítójává válik a magyar nyelvű televíziós műsorokat gyártó IKO M és Videovox társaságoknak, valamint a televíziós hirdetési megoldásokat kínáló IKO SH-nak.

Az Infocenter a választások második fordulója után jelentette be, hogy az IKO Média Holding megvásárlásával tulajdonrészt szerzett az RTL Klubban. Az Infocenteré a Heti Válasz, az Advenión keresztül tulajdonrésze van a Class FM-ben, és egy ideig portfóliójába tartozott a Lánchídrádió is. A cégben a választásokig többségi tulajdona volt Fellegi Tamás, jelenlegi nemzeti fejlesztési miniszternek.

Az Infocenter.hu Médiabefektetési Zrt.-t 2009 júliusában egyszemélyes részvénytársaságként alapította Fellegi Tamás, a cég jegyzett tőkéje 5 millió forint volt. Később jött a dán DEFAP csoport, amely kockázatitőke-alapként definiálja magát, de több jel utal arra, hogy valójában befektetési szolgáltatást nyújtó cégcsoport, amely más, ismeretlen befektetők pénzét kezeli. Az Infocenter.hu projektcégben Fellegi Tamásnak 51 százalékos többségi részesedése volt.

Az Infocenter az országgyűlési választás előtt két nappal közölte, hogy az üzletember eladta az Infocenter.hu-ban meglévő részesedését. Az Infocenter.hu Zrt. összesen 52 százalékos új tulajdonosai: Nyerges Zsolt, a Class FM országos kereskedelmi rádiót birtokló Advenio Kft. többségi tulajdonosa, Fellegi Tamás eddigi üzlettársa, valamint Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke. A tranzakció során a dán DEFAP tulajdonrésze változatlanul 48 százalék maradt.

A HVG október közepén arról írt, hogy az Infocenter még nem fizette ki még az IKO-t tulajdonló Rákosi Tamásnak a cég vételárát. A hetilap információi szerint még az ár is vita tárgya, ráadásul az Infocenter még nem is vette fel a kifizetéshez szükséges bankhitelt.