no

A korhatáros film jogsértő is lehet

2010.11.15. 14:22
Sérti a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát, ha az iskolában egy tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott filmet tizenkét-tizennégy éveseknek vetítenek le - állapította meg Szabó Máté ombudsman egy drogprevenciós oktatás részeként levetített film kapcsán indított vizsgálatában.

A gyermekvédelmi kötelezettség alól nem ad felmentést, hogy a bűnmegelőzési, drogprevenciós órán a gyerekek maguk előzetesen "nem tiltakoztak" a filmvetítés ellen. Egy szülő fordult beadvánnyal az állampolgári jogok biztosához, sérelmezve, hogy a hetedik osztályba járó, 13 éves gyermekét lelkileg nagyon megviselte, felzaklatta egy film, amelyet a kábítószer-fogyasztás megelőzésére hivatott tanórán meg kellett néznie. Az ombudsman megkeresésére az iskola igazgatója úgy válaszolt, hogy a programvezető rendőr és az iskola jelenlévő pedagógusa szerint egy tanuló sem jelezte a film közben, hogy nem kívánja megnézni.

A rendőrkapitány arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy "a Trainspotting című film része a drogprevenciós oktatási anyagnak, amelyet az iskola nevelőtestületével egyeztettek, és a tartalom ellen sem a pedagógusok, sem az intézményvezető nem emelt kifogást". A mozgóképről szóló törvény szerint - a kiskorúak egészséges szellemi és lelki fejlődése érdekében - meghatározott kategóriákba kell besorolni a forgalomba kerülő filmalkotásokat. A szakértőkből létrehozott korhatárbizottság javaslatára a Trainspotting című film a "tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott" kategóriába került.

Szabó Máté szerint az iskola világának hierarchikus viszonyait ismerve sem fogadható el a gyermekek felügyeletét ellátó szakembertől az érvelés, amely szerint a tizenhárom éves gyermek a kötelező iskolai foglalkozáson nem jelezte, hogy a filmet nem akarja megnézni. Álláspontja szerint sem az iskolának, sem pedig a program összeállítójának nincs lehetősége arra, hogy felülbírálja egy film besorolását, és nem dönthet úgy, hogy ezt a filmet a tanulók a hivatalos korhatár ellenére is megtekinthetik. Javaslata szerint a prevenciós célú oktatóanyagokat úgy alakítsák át, hogy illeszkedjenek a gyermekek életkorához, a kiválasztott filmeket csak a már arra érett korosztálynak vetítsék le.