Már a pápa is nagy felbontású

2010.11.17. 12:21
A Vatikán új közvetítőkocsit vásárolt, ezért már karácsonykor HD-ban sugározhatják a pápa éjféli jókivánságait. Jövőre már 3D lehet a mise.

A Vatikáni Televízió tegnap állította üzembe új közvetítőkocsiját, amivel a karácsonyi szentmisét, és aztán az Urbi et Orbi áldást is HD-minőségben sugározhatja majd a világ minden tájára.

Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője szerint a 14 méter hosszú, 18 kerekű kamiont, amiben 16 hangmérnök, vágó technikus és adásrendező dolgozik a közvetítésen, nem tudták volna megvenni a Sony segítsége nélkül. A hatmillió dollár (1,2 milliárd forint) értékű közvetítőkocsi árából ugyanis a Sony Italia egymillió dollárt engedett jótékonykodásból, további egymilliót adakozók dobtak össze, így a katolikus egyháznak mindössze 4 millió dollárjába került, hogy XVI. Benedek ezentúl 1920-szor 1080 pixelben juthasson el a hívekhez.

Lombardi szerint ez még csak az első lépést, az elkövetkező években a pápa még több modern technológiával ismerkedhet meg, például nem elképzelhetetlen, hogy jövőre már 3D-ben is körbe lehet majd nézni a karácsonyi szentmise alatt a Szent Péter téren.  Ehhez  vélhetően szintén a Sony nyújt majd technikai segítséget.

Lombardi szerint XVI Benedek is kezdi lassan megszokni azt, hogy másképp kell viselkednie a kamerák előtt. Például megválasztása utáni években gyakran nagy gyertyatartók mögé bújt a misék alatt, de már figyel arra, hogy a kamerák mindig jól lássák. Lombardi szerint már csak arra kéne figyelnie a pápának, hogy nem hallgasson olyan hosszan a rádióban is közvetített misék alatt, mert miközben XVI Benedek csendbe burkolózik és magába fordul, a hívek vadul tekergetik az állomáskeresőt, mert sokan azt hiszik, hogy megszakadt az adás.

A karácsonyi éjféli mise és az Urbi et Orbi áldás az egyik legtöbb országba eljutó tévés esemény évről évre, a jelet az európai köztévéket tömörítő EBU juttatja el a világ televíziós csatornáihoz.