Az MTI gyártaná a közszolgálati internetet is

Index, MTI
2010.11.22. 17:22 Módosítva: 2010.11.22. 17:25
A médiatörvény-javaslat szerint a Magyar Távirati Iroda gyárthatja jövőre már az összes közszolgálati hírműsort a Duna Tv, az MTV és a rádió számára is. Az összevonás után minden adó internetes oldalát is az MTI működtetné.

A nemzeti hírügynökséghez helyezné át a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártását "A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról" című médiatörvény-javaslat, amelyet hétfőn nyújtottak be a parlamentnek fideszes képviselők.

"A nemzeti hírügynökség a többi közszolgálati médiaszolgáltató számára kizárólagos joggal hírműsorokat gyárt, továbbá működteti a közszolgálati médiaszolgáltatók egységes hírportálját, a közszolgálati médiaszolgáltatók más internetes sajtótermékeit, továbbá az internetről elérhető, lekérhető médiaszolgáltatásait" - rögzíti az Országgyűlés honlapján elérhető, az indoklással együtt 174 oldalas, 228 paragrafusból álló dokumentum. Vagyis ezentúl az MTI gyártaná a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTV összes híradóját és egyéb hírműsorát is.

A javaslat indoklása szerint ez nem jár együtt a hírműsorok műsoridejének csökkentésével, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló kapacitások hatékonyabb kihasználásával tudósítson a közmédia egy-egy közéleti eseményről.

A fideszes politikusok, köztük Cser-Palkovics András és Rogán Antal javaslata hatályon kívül helyezné a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi törvényt, és a most beterjesztett indítványban mondaná ki a nemzeti hírügynökség különleges feladatait. A feladatok leírásában azonban nincs különbség a most hatályos törvény és a jelenlegi szabályozás között, az MTI ezentúl is tájékoztatni a pártok és civil szervezetek főbb eseményeiről ugyanúgy mint minden közérdeklődésre számot tartó hírről és eseményről, ami Magyarországon, a Kárpát-medencében és a világban történik.

Információink szerint az MTI-ben már felkészültek arra, hogy a törvény elfogadása után közel kétszáz dolgozó érkezik a szervezethez a többi közszolgálati intézményből, de összességében az összevonás körülbelül 5-600 fős leépítéssel járna. Kérdés, hogy az MTI hogyan lesz képes eleget tenni a feladatoknak, mikor jelenleg alig egy tucatnyi mozgóképpel foglalkozó munkatárs dolgozik a szervezetnél.