MSZP: civilizált demokráciában nincs ilyen médiaszabályozás

2010.11.24. 20:47
Mandur László szerint a Fidesz a hírgyártás összevonásával irányítani akarja, hogy milyen híreket kaphasson a közvélemény. Szerintük a médiatörvény különadót vetne ki a médiára, és szerintük az is szembe megy az uniós irányelvekkel, hogy regisztrációra kényszerítenék a hírportálokat.

Mandur László szerint civilizált demokráciában nincs olyan médiaszabályozás, amilyet a Fidesz szeretne Magyarországon. Az MSZP ismét az Alkotmánybírósághoz fordul, ha elfogadja az országgyűlés a fideszes képviselők által hétfőn benyújtott média-törvénytervezetet.

Mandur László szocialista országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: ez az indítvány a közmédiumok maradék önállóságát is megszüntetné.

Példátlannak nevezte, hogy megszűnne a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió hírszolgáltatásának a függetlensége, és az MTI legfontosabb feladatává tennék, hogy "szuper hírügynökségként" kiszolgálja a három közmédiumot. Így egy központból vezérelten, a Fidesz által irányítottan kaphat hírszolgáltatást a magyar közvélemény - fogalmazott.

Álláspontja szerint ez a túlsúly alkotmányellenes, ezért az MSZP ismételten az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvényjavaslatot elfogadja az Országgyűlés.

A szocialista képviselő beszélt arról is, hogy a javaslat megszüntetné a közmédia normatív finanszírozását, helyette függő és kiszolgáltatott helyzetbe hozza az intézményeket. Várhatóan az kap majd pénzt, amelyik megfelelően viselkedik - vélekedett.

Mandur László kitért arra: a törvényjavaslat lényegében új adót vezet be, három százalékos befizetési kötelezettséget ír elő a jelentős befolyással bíró médiaszolgálatok részére, amely a magyar filmgyártás érdekeit szolgálná. A politikus hiányolta az ezzel kapcsolatos további részleteket.

Kifogásolta egyebek mellett, hogy a törvényjavaslat elfogadása után regisztrálnia kell az interneten megjelenő tartalomszolgáltatóknak, hírportáloknak, újságoknak. Ez ma ütközik minden uniós irányelvvel és az internet szellemiségével - jelentette ki az ellenzéki képviselő.
Elfogadhatatlannak nevezte "ezt a szemérmetlen nyomulást", és azt is, hogy az új médiaszabályozás eredményeként kilenc évig a Fidesz gyakorolja a hatalmat ezen a területen.