Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Elkezdtek vitázni a médiatörvényről

Index, MTI
2010.12.01. 16:30 Módosítva: 2010.12.01. 17:52
A médiatörvény általános vitájában a Fidesz azt hangsúlyozta, hogy az 1996-os szabályozás elavult, míg az MSZP és az LMP szerint az új szabályozás be akarja fogni a média száját, és Magyarország fapados demokráciává válhat.

Az Országgyűlés szerdán megkezdte a három fideszes képviselő által benyújtott médiatörvény-javaslat általános vitáját. A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatot a fideszes Cser-Palkovics András, Rogán Antal és Menczer Erzsébet terjesztette be, általános vitájára a tervezett napirend szerint négy óra húsz perc jutott csak. Az országgyűlés elé kerülő médiatörvény tervezet a közmédia összevonásán kívül megerősíti az NMHH-t, a hivatal ezentúl a nyomtatott sajtót és az internetet is ellenőrizhetné, és bírságot is kiszabhatna.

Fidesz: Létrejön az európai BBC

A XXI. század egyik legfontosabb iparágának szabályozását kell elvégeznie az Országgyűlésnek - mondta Menczer Erzsébet fideszes képviselő a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat expozéjában.

Szerinte az új médiatörvényre van szükség, az 1996-os törvénytől végre búcsút kell venni. A törvényjavaslat előkészítése során a legfontosabb szempont volt, hogy az védje meg a közösség érdekeit - mondta az indítvány egyik előterjesztőjeként a kormánypárti politikus.

A Fidesz szerint az európai szabályozáshoz igazodik, és garantálja a sajtószabadságot a médiatörvény tervezete.

L. Simon László, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka azt mondta: a szabályozás megfelelő arra, hogy a köz- és a magántulajdonban lévő médiumok a jövőben kiegyensúlyozott, minden területre kiterjedő tájékoztatást biztosítsanak.

Cser-Palkovics András szerint fontos kiemelni, hog a javaslat rögzíti, hogy a médiatörvény hatálya nemcsak a Magyarországon letelepedett szolgáltatók termékeire terjed ki, hanem súlyos jogsértés esetén lehetővé teszi a külföldön letelepedett médiaszolgáltató Magyarországra irányuló műsorának felfüggesztését is.

MSZP: pártfelügyelet alá kerül a média

Az MSZP szerint ha a Ház elfogadja a médiatörvény tervezetét, minden hazai médium pártfelügyelet alá kerül. A szocialisták szerint az előterjesztés sérti az alkotmány, a demokrácia és a sajtószabadság normáit.

Mandur László, a szocialisták vezérszónoka azt mondta: a médiatörvény értelmében "a Fidesz pártfelügyelete" kiterjed majd a televíziókra, rádiókra, a nyomtatott sajtóra és az internetes lapokra is. Szerinte a példátlan hatalmi koncentráció kilenc évre a médiahatóság, vagyis végső soron a Fidesz kezébe helyezi a média felügyeletét.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat nem definiálja a súlyos jogsértés fogalmát, és noha az NMHH által kiszabott büntetések miatt a médiumok bírósághoz fordulhatnak, az eljárás évekig tarthat, viszont azonnal fizetniük kell, még a jogerős ítélet előtt, így meglehet, hogy a fizetésre kötelezett médiumok képtelenek lesznek talpon maradni.

Lendvai Ildikó felszólalásában úgy fogalmazott: ha valaki komolyan veszi a médiatörvény-javaslatot, akkor a sajtó és a média "őrkutya ugyan, de leginkább az öleb és a pincsi tulajdonságaival írható le". Az MSZP éppen azért nyújt be módosító indítványokat, hogy a tömegkommunikáció ne lehessen pincsi, szobakutya, öleb, a médiahatóság pedig ne növekedhessen valóságos pitbullá.

LMP: a sajtószabadság végét jelenti a médiatörvény

Karácsony Gergely szerint ha jelenlegi formájában szavazza meg a Ház a médiatörvény-javaslatot, akkor az bizonyos szempontból a sajtószabadság végét is jelentheti.

Az LMP vezérszónoka úgy vélte, a médiatörvény-javaslat illeszkedik az eddig elfogadott jogszabályok sorába. Példaként felidézte a médiairányítási rendszer átalakítását, amellyel kapcsolatban "eredendő bűnnek" nevezte, hogy egy olyan médiahatóság alakult ki, amely egyetlen párt kezébe helyezte kilenc évre a magyar média irányítási rendszerét. Kijelentette: ez a törvény ebben a formájában "nem méltó" Magyarországhoz.

Az LMP a sajtószabadságnak adott mélyütésként értékeli a médiatörvény tervezetét, amelynek elfogadásával a párt szerint Magyarország fapados demokráciává válhat.

Karácsony Gergely országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: sajtószabadság nélkül nincs demokrácia, márpedig a három fideszes képviselő által beterjesztett, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat oly mértékben fenyegeti az újságírókat, hogy az már a sajtó szabadságát veszélyezteti.

A politikus úgy vélekedett, a javaslat láthatóan eléri célját, mivel számos újságíró, bár felháborítónak tartja, nem mer tiltakozni ellene. Elismeréssel adózott ugyanakkor a Magyar Narancs, valamint az Élet és Irodalom szerkesztősége előtt; a hetilapok ezen héten tiltakozásul üres címlappal jelennek meg.

"A kormánypártok kinyilvánították, hogy szeretnék visszahozni a cenzúrát, de ez nem fog menni" - mondta Karácsony Gergely, hozzáfűzve, hogy az online sajtót lehetetlen megrendszabályozni. Kitért arra is, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) nincs megfelelő apparátusa, amely a hatósági vizsgálatokat az újságokra, online sajtótermékekre is kiterjeszthetné.

Ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy az NMHH jövő évi költségvetésében több mint 150 millió forint bírsággal számol a kormány. Mint mondta, ha ezt mind újságokra szabnák ki, "felszámolható lenne a politikai lapok piaca".

Az LMP képviselője arról is beszélt: fideszes politikusokkal beszélve úgy tapasztalta, hogy a javaslat szerintük is "túl messzire ment". Abban lehet bízni, hogy - mint az egy hónappal ezelőtt elfogadott médiaalkotmány esetében - kormánypárti módosító indítványok hatására most is "felpuhul" az előterjesztői szándék - mondta.  • Vennék
  • Hírek