Demonstráció a Smithsonian cenzúrája ellen

2010.12.03. 14:55
Egy washingtoni galéria tiltakozásul éjjel nappal vetíti azt a videofilmet, amelyet a Smithsonian Intézet politikai nyomásra a héten eltávolított egy kiállításáról.

David Wojnarowicz A Fire in My Belly című videója a Katolikus Liga és kongresszusi képviselők panaszára tűnt el a múzeumból, mivel szentségtörést láttak abban, hogy a film egy részletében hangyák nyüzsögnek egy feszületen. Barbara Escobar, a nonprofit Transformer Galéria vezetője elmondta: szerdától mindaddig éjjel-nappal vetítik a kirakatukban a videót, amíg a Smithsonian vissza nem vonja cenzúráját.

Csütörtökön a Smithsonian Portrégalériájához is demonstrálók vonultak. A több tucatnyi tiltakozó, akiknek száma útközben is egyre duzzadt, néma menetben érkezett a múzeumhoz, majd annak falára vetítették a videót. A rendőrség nem lépett fel ellenük. A négyperces videó azon a kiállításon szerepelt, amely először mutatta be, hogy a szexuális beállítottság és a nemi identitás hogyan hatott az amerikai művészetre. A Smithsonian kurátorai szerint a mű egy AIDS-áldozat szenvedéseit ábrázolja.

A Smithsonian kedden távolította el a videót a kiállításról, miután a Katolikus Liga a keresztényeket támadó gyűlöletbeszédnek bélyegezte, és több kongresszusi képviselő is az adófizetők pénzének helytelen felhasználását emlegette a művel kapcsolatban. A kiállítás magántámogatásból valósult meg, ám a Smithsonian állami pénzt kap az intézmény fenntartására.

A Cenzúra Elleni Országos Koalíció csütörtökön az alkotmány első kiegészítésébe ütközőnek nevezte a múzeum eljárását. Wojnarowicz 37 esztendős korában 1992-ben hunyt el AIDS okozta komplikációk következtében. Hagyatékának kezelői engedélyezték, hogy a Transformer Galéria a video 30 perces eredeti változatát vetíthesse.