A Népszabadság dacol Szalai Annamáriával

2010.12.13. 13:50 Módosítva: 2010.12.13. 14:17
A Népszabadság nem közölte le Szalai Annamária helyreigazítási kérelmét, de egész cikkben elemezte, hogy miért nincs igaza az NMHH elnökének. És hogy miért nem fog ez már számítani január elsejétől, az új médiatörvény életbe lépésétől.

Emailben kért helyreigazítást a Népszabadságtól Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hivatal elnöke a napilap pénteki,Élve filézett közmédia című vezető anyagával kapcsolatban. A Népszabadság hétfőn egy cikkben válaszolt a megkeresésre, amelyben kijelentik, hogy helyreigazításnak helye nincs, és nem csak azért, mert az NMHH szabálytalanul, csak emailben küldte el a kérelmet.

A napilap álláspontja szerint ugyanis megfelel a valóságnak, hogy  "a médiatanács elnöke (Szalai Annamária) a közmédiumok több ezer dolgozójának új főfőnöke lesz", hogy "a közszolgálati médiaszolgáltatók vagyona a Szalai Annamária által felügyelt alaphoz kerül", ahogy az is megállja a helyét, hogy a az alappal kapcsolatos összes vezetői jogosítványt is Szalai Annamária birtokolja.

Az NMHH arra hivatkozva kért helyreigazítást, hogy Szalai Annamária a törvények szerint csak a közmédiák vezérigazgatóit és azok helyetteseit nevezheti ki, és nem az egész intézmény felett gyakorolja a munkáltatói jogköröket. Az alapra vonatkozó állításokat pedig azért kifogásolta az NMHH elnöke, mert a felsorolt jogokat nem Szalai Annamária, hanem az NMHH Médiatanácsa gyakorolja. A médiatanács elnöke egyébként szintén Szalai Annamára.

A Népszabadság szerint csak addig dacolhatnak, a véleményük szerint indokolatlan helyreigazítási kérelmekkel, ameddig meg nem szavazzák az új médiatörvényt. Január elseje után ugyanis akár 25 millió forintos bírságot is kaphatnak ilyen esetben, amit ugyan bíróságon megtámadhatnak, de mivel Szalai Annamáriának rendeletalkotó jogkört ad egy alkotmánymódosítási tervezet, a bíróság végül a rendeletek alapján kénytelen lesz mindenképpen az NMHH-nak igazat adni.