Az RTL szerint nem lehet csak jó híreket mondani

2010.12.14. 19:37 Módosítva: 2010.12.15. 00:52
Az országos kereskedelmi csatorna szerint beláthatatlan következményei lennének annak, ha csak a műsor húsz százalékában beszélhetnének a híradókban bűnesetekről, és a TV2 is érzékeltette, hogy abszurdnak tartja a döntést. Pedig a Jobbik ezt javasolta, a parlament pedig hétfőn megszavazta.

"A nagy többséggel elfogadott, jobbikos kezdeményezésű módosító javaslat arról, hogy a nagy kereskedelmi televíziókban a bűnügyi hírek aránya nem haladhatja meg a húsz százalékot alapvetően szűkíti a nyilvánosságot, korlátozza a sajtószabadságot. Ellentétes az alkotmánnyal, és ellentétes a médiaalkotmánnyal is, amely a sajtó kötelezettségévé teszi, hogy a vitatott kérdésekről, és eseményekről beszámoljanak a médiumok" - véli az RTL Klub, amely közleményben tiltakozik a döntés ellen.

Az országos csatorna szerint a módosítás adminisztratív módon rontja a kereskedelmi televíziók információs versenyhelyzetét azzal, hogy ilyen fajta korlátozást csak a kereskedelmi televíziókban ír elő, miközben a közszolgálatban a hírek akár száz százaléka is szólhat “bűnesetekről”.

Emellett az RTL Klub szerint a törvény nem definiálja pontosan, hogy mi is a bűnügyi hír, így például nem lehet tudni, hogy a húsz perces esti műsorban tényleg nem eshet-e négy percnél több szó a politikai korrupcióról, vagy hogy mit kéne tenniük a szerkesztőknek egy nagy horderejű bűneset, például a móri bankrabláshoz hasonló tragédia esetén. Sőt egyáltalán beszélhetnének-e négy percnél hosszabban a híradóban terrortámadásról.

"A módosító mostani formájában beláthatatlan következményekkel jár" - hangsúlyozza az RTL Klub hivatalos közleménye.

A TV2 kedd este a Tények című műsorban számolt be a parlament által elfogadott módosító javaslat tartalmáról, és konkrét példával érzékeltették, milyen abszurd helyzet állna elő, ha az ebben a formában lépne hatályba.

Jó híreket szeretnének

Az Országgyűlés elfogadta azt a médiatörvény tervezetéhez érkezett jobbikos módosító indítványt (pdf), amely kimondja: a jelentős befolyásoló erővel rendelkező kereskedelmi televíziók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás nem lehet hosszabb terjedelmű a hírműsor időtartamának húsz százalékánál.

Novák Előd és Pörzse Sándor javaslatát a Ház 298 igen szavazattal, 56 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá hétfőn.

A korlátozás a jelentős befolyásoló erővel rendelkező, vagyis átlagosan 15 százaléknál nagyobb közönségarányú műsorszolgáltatókra, azaz az RTL Klub és a TV2 reggel hét óra és fél kilenc közötti, valamint este hat és kilenc óra között sugárzott hírműsoraira vonatkozna, és kiterjedne a Neo FM és a Class FM reggel fél hét és fél kilenc közötti hírműsoraira is. A Tényeket és az RTL Klub Híradóját jelenleg átlagosan együtt napi kétmillió ember nézi, ez a két műsor éri el a legtöbb embert hírekkel a magyar médiában.

A két jobbikos képviselő javaslatát azzal indokolta, hogy a nagy befolyásoló erővel rendelkező médiumok ne tudjanak "a bulvárhírek szintjére züllesztett bűnügyi tematikájú híranyagokkal kibújni" a törvényjavaslatban meghatározott kötelezettségeik alól. Indoklásuk szerint a bűnügyi tematikájú hírek túlsúlya "a társadalomra kifejezetten depresszív, félelemkeltő és negatív hatással bír".