100 milliós tartozás miatt törlik a Roxyt

2010.12.17. 16:19
A Roxy Rádió több éves elmaradással - majdnem 100 milliós díjtartozással - rendelkezett, miután a Médiatanács úgy döntött, hogy felmondja a szerződését: a műsorszolgáltatási díj közpénz, hangsúlyozták.

91,11 millió forint díjtartozást miatt mondta fel a Médiatanács november 10-én a Roxy Rádió Kft. műsorszolgáltatási szerződését. A tanács minden tartozó esetében a méltányosság és a fokozatosság elve alapján jár el, és csak legvégső esetben alkalmazza a legszigorúbb szankciókat. A Médiatanács számos lehetőséget biztosít a rádió- és televízióadók számára, hogy műsorszolgáltatási díjtartozásaikat részletfizetés vagy más könnyítés útján rendezzék.

A gazdasági válság hatásainak ellensúlyozására a jogelőd ORTT a frekvenciás helyi és körzeti műsorszolgáltatók 2010. I. és II. negyedévi díját 25 százalékkal csökkentette. A Médiatanácshoz részletfizetési és halasztási kérelemmel lehet fordulni, és a médiahatóság mindig hozzájárul e kérelmek engedélyezéséhez – kivéve, ha a műsorszolgáltató már több, korábbi részletfizetési megállapodást sem teljesített. Különös méltánylást érdemlő esetekben a Testület már több alkalommal döntött egyes műsorszolgáltatók díjának csökkentéséről.

Így tett a Roxy Rádió esetében is, amikor 2006-ban felére csökkentette rádió a műsorszolgáltatási díját. A rádió 2009-ben két alkalommal kapott részletfizetési kedvezményt, de egyik megállapodást sem teljesítette. A hatóság több alkalommal biztosított lehetőséget a személyes találkozóra is a helyzet tisztázása érdekében, de a rádió vezetői nem éltek az alkalommal. 2010-ben a Roxy ismét lehetőséget kapott arra, hogy részletekben fizesse ki tartozását, de ezt a megállapodást sem tartotta be, ráadásul június óta a bankgarancia nyújtására vonatkozó kötelezettségét sem teljesítette.

A törvény és a műsorszolgáltatási szerződés értelmében, amennyiben egy rádió vagy televízió 15 napot késik a díj befizetésével, a hatóság a szerződést felmondhatja. A jogelőd testület és a Médiatanács egy esetben sem élt ezzel a lehetőséggel. A Roxy Rádió esetében is csak több éves késedelem és majdnem 100 milliós díjtartozás után döntött úgy, hogy több kedvezményt nem biztosít a rádió számára és a szerződés felmondásáról rendelkezik.