Pofabefogással tüntettek a sajtószabadságért

2010.12.20. 18:23 Módosítva: 2010.12.20. 19:25

Tudósítónk becslése szerint közel 1500 ember gyűlt össze a Szabadság téren a sajtószabadságért rendezett tüntetésen. A parlament most dönt a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatról, amely a demonstrációt szervező egyetemisták és pártoktól független magánszemélyek szerint alkotmánysértő, több ponton súlyosan korlátozza a vélemény- és sajtószabadságot, s egyben az újkori médiaviszonyok ismeretének teljes hiányát is tükrözi.  

A Szabadság téren többen felirat nélküli üres transzparenseket tartottak, mások a korábban üres címlappal megjelent újságokat mutatták fel. A rövid demonstráción a szervezők csak egy performance-t adtak elő: egyikük elkezdett beszélni, de a mellette álló befogta a száját, ezután egy másik ember beszélt, de társai neki is befogták a száját. A demonstráció egy adást nem sugárzó, recsegő rádió hangjával zárult.

A szervezők tájékoztatása szerint politikus nem bukkant fel a demonstráción és senkit sem kellett elküldeni. A Facebookon szerveződő demonstráció rendezői hangsúlyozottan megkérték a pártpolitikusokat, hogy még magánemberként se legyenek jelen a tüntetésen, ez ugyanis nagyban rombolná akciójuk hitelességét. Azt is kilátásba helyezték, hogy ha pártpolitikusok mégis megjelennek az eseményen, fel fogják szólítani őket a távozásra.

A médiatörvény tervezete szerint az öttagú, csak Fidesz által delegált tagokból álló Médiatanács pontosan körül nem határolt szempontok mentén bírságokat szabhat ki az általa „politikailag kiegyensúlyozatlannak” talált vagy az „emberi méltóságot” megsértő kiadók, illetve műsorszórók ellen. A bírságok összege a tévékre kétszázmillió forintig, más médiaszolgáltatókra ötvenmillió forintig, országos napilapokra és internetes sajtótermékekre huszonötmillió forintig, hetilapokra és folyóiratokra tízmillió forintig terjedhet. Ha az elektronikus médiumok sorozatos jogsértéseket követnek el, akár el is hallgattathatják őket. Többen úgy vélik, hogy a kilátásba helyezett pénzbírságok miatt az újságírók és kiadók eleve öncenzúrát gyakorolnak majd.

A vizsgálatot végző hatóságnak joga lenne a sajtótermék kiadásával kapcsolatos valamennyi eszközt, iratot, dokumentumot megtekinteni, megvizsgálni, ráadásul még az előtt, hogy egyáltalán megállapítana bármilyen jogsértést. A javaslat szerint az újságírók a nemzet- és közbiztonságot érintő ügyekben kötelesek lesznek felfedni a forrásaikat.

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

Jobbikos javaslatra bekerült az a pont is, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező kereskedelmi televíziók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás nem lehet hosszabb a hírműsor időtartamának húsz százalékánál. A törvény előírná azt is, hogy a médiának ezentúl be kell majd számolnia minden, a magyar nemzet érdeklődésére számot tartó eseményről, azt azonban nem írja körül, pontosan melyek ezek.