Magyarul állt ki a magyar sajtó mellett a Gazeta Wyborcza

2010.12.22. 16:18 Módosítva: 2010.12.22. 16:23
Szájkosártörvénynek nevezte az új magyar médiaszabályozást a lengyel liberális lap, aki a címlapon magyarul vállalt szolidaritást a magyar médiával.

Alapító főszerkesztője, Adam Michnik levelét közli és kommentárban foglalkozik a magyar médiatörvénnyel szerdán a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel napilap, amely magyarul fejezi ki szolidaritását

"Szolidaritásunkat fejezzük ki a magyar médiával, amelyet Orbán miniszterelnök el akar hallgattatni" - áll magyar nyelven a lap címlapján.

A Gazety Wyborcza lengyel napilap cimlapja
A Gazety Wyborcza lengyel napilap cimlapja

Michnik "Magyar barátainkhoz" című levelében Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke, a Függetlenségi Nyilatkozat szerzője egyik mondását idézi: "Rendszerünk alapja a közvélemény, legfontosabb feladatunk ennek a jognak a megőrzése. Ha rajtam múlna a döntés, hogy jobb-e egy kormány informatív sajtó nélkül, mint sajtó kormány nélkül, nem haboznék a második mellett szavazni".

Orbán Viktor a szabadságért küzdő demokratikus ellenzék aktivistája volt. Ma kormányfőként elnyomja ezt a szabadságot egy olyan törvénnyel, amely szájkosarat tesz a független sajtóra. Orbán Magyarországa Lukasenka Fehéroroszországának az útjára lép.

A szájkosártörvények mindig és mindenütt a jogállamot sértik, a demokráciát rombolják, jogfosztottá teszik a társadalmat -írja. 
Michnik emlékeztet, hogy az úgynevezett "negyedik Lengyel Köztársaság" kormánya kitartóan fellépett a független média ellen, rombolta a jogállamot és megfélemlítette a társadalmat. Két év után ez a politika piros lapot kapott a lengyelektől.

"Azt kívánjuk magyar barátainknak, hogy jelenlegi kormányukra ugyanilyen sors várjon" - írta.