Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt

2010.12.22. 13:55 Módosítva: 2010.12.22. 14:49
Az Európai Bizottság szóvivője szerint vizsgálják, hogy a magyar médiatörvény összhangban van-e az uniós joggal. A vizsgálat nem hivatalos eljárás, de ha kell a bizottság megteszi a szükséges lépéseket.

Vizsgálja az Európai Bizottság a héten jóváhagyott magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak - közölte a végrehajtó testület szóvivője szerdán.

Nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, összhangban van-e a törvény az uniós joggal.

Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz hangoztatta, hogy a bizottság nagy fontosságot tulajdonít a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságnak és a médiapluralizmusnak.

A bizottságnak emellett intézményes feladata, hogy folyamatosan figyelje, végrehajtják-e a tagországok az uniós előírásokat. Ha ebben fennakadást tapasztal, megteszi a szükséges lépéseket - fejtette ki.

"Közelről figyeljük a helyzetet, és elemezzük a törvényt az uniós szellemiség és szabályok tiszteletben tartásának szempontjából" - tette hozzá.

Hangoztatta, a bizottság csakis az uniós jog szempontjából vizsgálja a törvényeket, azok nemzeti vonatkozásaival nem foglalkozik.
További kommentárt nem kívánt fűzni a témához, így azokhoz a bírálatokhoz sem, amelyek a törvényt az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban érték. Utóbbival kapcsolatban számos újságírói kérdés hangzott el a bizottság szerda sajtótájékoztatóján, de a szóvivő ezekre nem kívánt érdemben reagálni.

Nem óhajtott részletesebb tájékoztatást adni a bizottsági értékeléssel kapcsolatban sem.  Ulzurrun de Asanza y Munoz nem tudta megmondani azt sem, mennyi időt vehet igénybe a médiatörvény elemzése.

Fellépést sürgetnek

A médiatörvényre vonatkozóan az elmúlt napokban számos nemzetközi nyilatkozat látott napvilágot.

Ezek egyikében Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt mondta, hogy az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen, amely szerinte "egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét". Rajta kívül Merkel német kancellár figyelmeztette Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a jogállamiságot és a média függetlenségét.