Sikkasztott pénzből nyert Tony-díjat egy könyvelő

2010.12.28. 13:59
Joaseph Cilibrasit minden ügyfele megbízható könyvelőnek tartotta, miközben a férfi már évek óta sikkasztotta főleg színészekből és zenészekből álló klientúrájának pénzét. A kétmillió dolláros mellékesből aztán díjnyertes musicalt finanszírozott.
joe

Amikor Cilibrasi 2007-ben könnyek között mondott köszönetet a színház világának legrangosabb díját, a Tony-t szorongatva, még senki nem is sejtette, hogy a szemüveges könyvelő közönséges sikkasztó. A Spring Awakening című Broadway-musical producereként ünnepelt férfi a manhattani körzeti helyettes államügyész szerint azért nyúlta le celebklientúrája vagyonát, mert nagyon szeretett volna közéjük tartozni.

"Egyszerűen irigyelte őket, és szeretett volna közéjük tartozni - úgy gondolta, hogy annyi pénzük van, hogy soha nem veszik észre, ha itt-ott lecsíp belőle magának" - nyilatkozta Pierce Moser.

Jó nagy csőre van annak a madárnak, ami csak egy ügy féltől másfélmillió dollárt tud lecsípni - ennyivel károsította meg ugyanis a könyvelő Tamara Tunie színésznőt, aki a nálunk is látható Law & Order: SVU (két magyar címen is fut: Különleges ügyosztály és Esküdt ellenségek: meggyalázott áldozatok) című sorozat kórboncnokaként ismerhetünk.

Cilibrasit emellett Isaac Stern hegedűművész fiának és több más ügyfelének megkárosításával is vádolnak, Michael Stern karmestertől egy adóbevallás elkészítése során lopott el 75 000 dollárt. A férfi egyelőre szabadlábon védekezik (100 000 dolláros óvadék fejében), hamarosan kezdődő tárgyalása során el kell majd számolnia a Doktor Szöszi című film musicalverziójába és a See You in September című filmbe fektetett pénzzel is.

turner

A vicc az egészben az, hogy az ötvenéves Cilibrasi még csak nem is könyvelő, legalábbis nincs meg az ehhez szükséges iskolai végzettsége, és New York államban sem találták a nevét a bejegyzett könyvelők között. Úgy látszik, vele született tehetsége volt a papírmunkához és a síboláshoz, hiszen már 1992 óta állt Tamara Tunis alkalmazásában úgy, hogy 2002-ben a színésznő élettársának adta ki magát, és így szerzett hitelkártyát magának.

Élni szeretett, mint Marci Hevesen, viszont a számláit ő sem fizette: 600 000 dolláros lakbérhátraléka van egy manhattani loft után. Ha Tunis áprilisban nem vizsgáltatta volna át könyvelését egy másik céggel, könnyen lehet, hogy soha nem is bukott volna le.