Rákay Philip és Süveges Gergő lett az m1 és az m2 intendánsa

2011.01.01. 21:12 Módosítva: 2011.01.01. 21:25
Rákay Philipet és Süveges Gergőt nevezte ki Medveczky Balázs vezérigazgató a Magyar Televízió m1 és m2 csatornájának intendánsává. A vezetők a közszolgálati televízió két csatornájának programjáért felelnek, az ő feladatuk lesz az átalakuló csatornák új profiljának megteremtése.

A közszolgálati médiarendszer átalakulásával az m1 szeptembertől általános információs és szórakoztató csatornaként működik, közölte az MTV. Az m1-en rendszeresen láthatnak a nézők hír- és hírháttér-műsorokat, politikai és közéleti elemző-, szolgáltató és vitaműsorokat, de minőségi filmeket és szórakoztató produkciókat is kínál majd a nemzeti főadó 2011 szeptemberétől.

Az m1 intendánsi feladataival, a megújuló műsorkínálat kialakításával Medveczky Balázs vezérigazgató Rákay Philipet bízta meg. Medveczky Balázs azt várja az m1 új intendánsától, hogy irányításával a nemzeti főadó újra Magyarország mértékadó és kiegyensúlyozott információs csatornájává váljon, nézettsége pedig minden célcsoportban stabilizálódjon, áll a közleményben.

Rákay Philip 1972-ben született Rákay Kálmán néven, a Philip művésznevet később vette fel. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, esztétika szakon szerzett diplomát. Televíziós pályafutását tizenkilenc évesen egy vidéki városi televízióban kezdte, majd 1992-ben megnyerte a Magyar Televízió „Műsorvezető kerestetik” című vetélkedőjét, és az MTV ifjúsági műsoraihoz szerződtették.

A 90-es évek közepén átigazolt az első magyar zenei televízióhoz, közben a Juventus rádió műsorvezetője lett. 1997-ben egyik alapítója a Z+ magyar zenecsatornának. 2002 nyarán részt vesz a HírTv létrehozásában és elindításában.

Számos kulturális és médiadíjat kapott. A televíziózás mellett éveken keresztül különböző tévécsatornák, nagyvállalatok, cégvezetők és politikusok stratégiai, kommunikációs főtanácsadója, valamint médiatrénere volt. Közszolgálati szerepvállalásával egy időben, cégeiben betöltött tisztségeiről lemondott, tulajdonrészeitől megvált, olvasható az MTV közleményében.

Az MTV közleményében nem szerepel, hogy Rákay Philip éveken át a Fidesz és a polgári körök rendezvényeinek, utcai demonstrációinak állandó moderátora volt. Híres volt tömegbecslő képességéről: a Fidesz 2002-es nagygyűlésén kétmillió Fidesz-hívőt látott a Kossuth téren. A Z+-os időszakból egy olyan videó is megjelent róla, amelyen az adásban kedvesen válaszolt egy betelefonálónak, majd a még bekapcsolt kamera előtt lekurvázta a nézőt, és általában is úgy vélekedett, idióták nézik a műsorát.

Az m2 ez év őszétől a 3-17 éves korosztály csatornája lesz. Feladata, hogy felélessze a hazai gyermek- és ifjúsági műsorgyártást. A csatorna a hagyományos tévéműsorok mellett internetes tartalmat is gyárt majd.

A magyar gyerektévé profiljának kialakítására Medveczky Balázs Süveges Gergőt kérte fel. Az MTV vezérigazgatója azzal bízta meg Süveges Gergőt, hogy magas színvonalú műsorokkal töltse meg az új csatornát, hogy az a kereskedelmi gyermekcsatornák minőségi riválisa legyen, és rövid időn belül a gyermekek és fiatalok első számú médiaplatformjává válhasson.

Az m2 intendánsa 1976-ban született, első, magyar szakos diplomáját az ELTÉ-n szerezte, majd elvégezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hittanári szakát. 1998-ban a Duna Televíziónál kezdte pályáját, ahol a vallási műsoroknál dolgozott.

2001-ben lett a Magyar Televízió munkatársa, a Híradó vezetése mellett számos köztévés produkcióban is feltűnt. 2008-tól a Nap-kelte, 2009-től a Ma reggel műsorvezetője. Rendszeresen publikál különböző online lapoknál, 2008-ban írásait Apa-kép-írás címmel adták ki. 2007-ben Pethő Tibor-emlékdíjat vehetett át, 2010-ben az országgyűlési választások műsorvezetői teljesítményéért MTV Nívódíjban részesült.

2006 óta a Komlósi Oktatási Stúdió tanára. Süveges Gergő intendási feladatai mellett marad a köztelevízió műsorvezetője, a következő hónapokban átmenetileg még folytatja munkáját a Ma reggelben.