Médiahatósági eljárás az RTL Klub ellen

2011.01.03. 19:15
Az NMHH szerint az RTL Klub hatásvadász módon tudósított egy gyilkosságról. A csatorna ezt tagadja, és a szerkesztői szabadság megsértéséről beszél.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar RTL Televízió Zrt. ellen egy híradóban sugárzott bűnügyi riport miatt indított eljárást. Október 1-én a csatorna arról számolt be, hogy egy fiatalember brutálisan meggyilkolta a testvérét. A hatóság egyebek mellett azt kifogásolja, hogy tényszerű tájékoztatás helyett a műsor a megrázó, meghökkentő részleteket emelte ki, amelyek "megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában".

Az RTL Klub visszautasította a Nemzeti Hírközlési Hatóság megállapításait: bár beszámoltak a megdöbbentő részletekről,  brutális képeket nem mutattak. A nagymányoki férfi megölte és feldarabolta testvérét, majd lefilmezte és elrejtette a holttestet.

A hatóság szerint a felvételeken egy vérfoltos matrac, és egy szintén véres székláb is látható. Ezek a hatóság szerint "hatásvadász módon fokozhatták a szöveg hatását". A NMHH a ház tornácán, udvarán és kerítésénél készített képeket is kifogásolja, mert azok „ kiábrándító és nyomasztó hatást keltettek, megteremtve ezzel a mind nagyobb érzelmi bevonódás lehetőségét.”

A hatóság szerint a műsort vezető Szellő Istvánnak már a hír felolvasása  előtt fel kellett volna hívni a figyelmet a megdöbbentő részletekre, de ezt csak a riportfilm lejátszása előtt tette meg.

Az ügyről rengeteg magyarországi tartalomszolgáltató, így a Velvet is beszámolt. Az RTL Klub álláspontja az, hogy ha nem számolhatnak be erőszakról vagy balesetről, mert az ilyen hírek az NMHH szerint esetleg a nyugalom megzavarására alkalmasak, akkor sérül a szerkesztői szabadság: nem tudósíthattak volna a móri mészárlásról, a pécsi egyetemi lövöldözésről vagy a Cozma-gyilkosságról.