Ki veszi meg a HVG-t és a Figyelőt?

2011.01.06. 09:54 Módosítva: 2011.01.06. 09:54
A Napi Gazdaság szerint a HVG-re kevés a jelentkező, de a Figyelő pályázati dokumentációját tízen is megvették. Korábban arról lehetett hallani, hogy az utóbbi hetilap iránt az Infocenter és a Geomédia Kiadó Zrt. is érdeklődik. A Figyelőért a Braun Róbert kommunikációs szakember nevével fémjelzett Braun & Partners is bejelentkezett - értesült a lap.

Tegnapig jelentkezhettek azok, akik szeretnék megvásárolni a WAZ Médiacsoport magyarországi érdekeltségeit, amelyek között szerepel a több dunántúli napilapot megjelentető Pannon Lapok Társasága és a HVG is - írja a Napi Gazdaság.

Az érintetteket a lap nem érte el, de informálisan úgy értesült, hogy nem volt nagy tolongás a kiadványokért, ami a szakértők szerint a jelenlegi médiapiaci helyzetben nem meglepő, bár a megyei napilapok piaca stabilnak mondható.

A Figyelő kapósabb

Folyik a Figyelő értékesítése is, a Sanoma Budapest Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint a lap megvásárlására 2010. december 31-éig beérkeztek - a nem kötelező érvényű - ajánlatok.

Ezeket a Sanoma január végéig értékeli ki, addig nem publikus, hogy mennyien pályáztak. Egyes információk szerint tízen vették meg a pályázati dokumentumot.

Korábban arról lehetett hallani, hogy a hetilap iránt az Infocenter (amelynek érdekeltségébe tartozik a Heti Válasz, a Lánchíd rádió és a Class FM) és többek között a Szabad Föld lapcsaládot megjelentető Geomédia Kiadó Zrt. is érdeklődik. Azt nem tudta meg a Napi, hogy végül e két társaság adott-e be ajánlatot, de értesülése szerint a Braun Róbert kommunikációs szakember nevével fémjelzett Braun & Partners is jelentkezett. (E társaság egyébként előrehaladott tárgyalást folytat a Független Hírügynökség megvásárlásáról is.) Azt, hogy végül ki viheti el a Figyelőt, csak hónapok múlva derül ki, információink szerint a Sanoma kétfordulós pályázatot hirdetett.

A vidéki napilappiac egy másik meghatározó szereplője az az Axel Springer, amely épp fúzióra készül a Ringier kiadóval, így vélhetően az Axel most nem terjeszkedik tovább a területen. A vidéki napilapokat megjelentető kiadók között egy osztrák és egy angol cégnek vannak még érdekeltségei Magyarországon, előbbi a keleti országrészben, utóbbi pedig Győr-Sopron és Csongrád megyében.