Új tulajdonos a Független Hírügynökségnél

2011.01.17. 09:03
Megújul a Független Hírügynökség: új szakmai vezetők és tulajdonosok váltják az alapítókat. A hírügynökség főszerkesztője a korábbi rádiós és televíziós főszerkesztő Szörényi Péter, a cég ügyvezető igazgatója média- és tartalomipari vállalatoknak korábbi vezetője, dr. Breitner Miklós lesz.

Új vezetők és új tulajdonos veszi át február 15-től a Független Hírügynökség irányítását. A vezető független hír- és tartalomügynökség főszerkesztője Szörényi Péter, a Magyar Rádió korábbi szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Televízió Híradójának volt főszerkesztő-helyettese, a TV2 Mokka című műsorának korábbi főszerkesztője lesz. A cég új ügyvezetője dr. Breitner Miklós, a Láng Holding, a Népszabadság Zrt, a Bertelsmann Könyvklub korábbi vezérigazgatója. A Független Hírügynökség alapító főszerkesztője, Kövesdi Péter továbbra is vezető munkatárs marad. A Független Hírügynökség új tulajdonosa a Braun Róbert és Iglódi Csaba tulajdonában álló, vezető magyarországi stratégiai marketing kommunikációs tanácsadó vállalat, a B&P Braun & Partners. A cégnek nem ez az első médiapiaci befektetése: 2010-ben meghatározó kisebbségi tulajdonrészt szerzett az online hirdetések kiszolgálásának piacán vezető Adverticum ZRt-ben.

Az új tulajdonosok és az új vezetők célja megerősíteni a hírügynökség vezető szerepét a független hírügynökségek között, piaci viszonyok között működő, üzletileg is sikeres alternatívát kínálni az átalakuló közszolgálati Magyar Távirati Irodának. Új szolgáltatásokkal, hír- és információszolgáltatási csomagokat terveznek. A Független Hírügynökség vállalati ügyfeleknek és médiavállalatoknak, kiadóknak független, hiteles, gyors hír- és információszolgáltatást, audio- és video, valamint teljeskörű tartalomelőállítási szolgáltatásokat tervez még. Az FH a infoSMS-t kiszolgáló tartalomszolgáltatást és új média szolgáltatásokat is nyújt majd.

A Független Hírügynökség Magyarország vezető független piaci hírügynökségeként a modern médiaipar sikeres multimédia hír- és információszolgáltatóinak, az Egyesült Királyságbeli Press Association, vagy az ausztrál Associated Press/Pagemasters csoport mintáját követi.

A hírügynökség 2004. áprilisában alakult a kis és közepes hírigényű médiumok számára. A Független Hírügynökséget politikai pártoktól független magánemberek hozták létre, hogy független és pártatlan legyen. A fővárosban és országszerte hatvan munkatárssal (újságírók, fotósok, operatőrök) dolgozik. Előfizetői és felhasználói között van a Magyar RTL, a Magyar Televízió, az ATV és a Hír Tv is. Két országos kereskedelmi rádió (Neo, Class FM) is a Független Hírügynökség híreit használja, éppúgy, mint korábban a Danubius és a Sláger. Olvashatók az FH hírei három megyei napilap (Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország) írott és online változatában, valamint az Indexen és az Origon is.

"Miért ne vettük volna meg a Független Hírügynökséget? - kérdezte közleményében a B&P Braun & Partners. - Meggyőződésünk, hogy szükség van kis, hatékony és rugalmas, független hír- és információszolgáltatóra Magyarországon. Nem csupán a jelenlegi kormány központosító és korlátozó szándékai miatt. Ezért is persze, hiszen szükség van arra, hogy valaki - még - kérdéseket tegyen fel, feltárjon, utánamenjen, oknyomozzon, megbízhatóan és hitelesen biztosítsa a körülöttünk lévő világról és világban való általános tájékozottságunkat."