A chilei bányászok eredeti történetére Hollywood is ráharaphat

2011.01.18. 16:15
A bányászok közös céget alapítanak a nagyobb haszon érdekében, a producerek azonban először a regényt szeretnék látni.

A chilei bányászok ügyvédek segítségével közös céget alapítanak, amely tulajdonosként rendelkezik majd a könyvkiadási és megfilmesítési jogok felett. A cél az, hogy a potenciálisan jól jövedelmező szellemi tulajdonjogokat közösen aknázzák ki, lehetőleg szép summáért. Az ügyvédek jövő héten utaznak Los Angeles-be hogy megkezdjék az első tárgyalásokat az ajánlattevőkkel.

A hatvankilenc napig tartó, szerencsésen végződő drámára az egész világ feszülten figyelt, nem csoda, hogy a bányászok próbálják a legtöbbet kihozni belőle. Az őket képviselő chilei jogász, Guillermo Carey a Hollywood Reporter-nek azt nyilatkozta, hogy a 33 bányász megegyezett, hogy titokban tartják a bányában töltött emberpróbáló napok történetét, amíg nem találnak megfelelő vevőt a történetre.

Két elképzelés van az értékesítésről: Az első variáció szerint először egy könyvre szerződnek le egy jónevű íróval, aztán később engedélyezik a megfilmesítést valamelyik hollywoodi stúdiónak. Carey szerint azonban az is egy lehetőség, hogy a bányászok cégét egyszerűen eladják valamelyik médiatársaságnak, aki aztán szabadon dönt a történet felhasználási formáiról.

A bányászok az egymással kötött megállapodások értelmében szabadon elfogadhatnak felkéréseket - fizetett - interjúkra, de nem bocsátkozhatnak részletekbe a lent töltött napok eseményeiről. A jogász azonban nem aggódik, hogy bárki is megszegné a feltételeket: „Annyira összekovácsolta őket a lent töltött idő, hogy egészen biztos nem vágják át egymást. Egyikőjük például naplót írt a föld alatt töltött napokról, de annak tartalmáról is a cégük jogosult rendelkezni. A bányászok egyébként külön bizottságot is választottak tagjaik közül, amely ügyvezetőként kezeli a felmerülő ajánlatokat, és felelős azért, hogy megállapodjanak a cégtagok a majdan eladásra kerülő, végleges történetben.

A szakértők szerint a bányászok hat- de akár hétszámjegyű szerződést is simán kaphatnak (dollárban), ha úgy döntenek, leszerződnek egy könyvre. A megfilmesítés tekintetében azonban óvatosságra intenek a producerek, egyikük ezt nyilatkozta: „Látnom kell a részleteit a sztorinak. Önmagában nagyon szép történet lenne ez a kitartásról és a reményről, de ez még nem elég egy jó filmhez. Egy másik producer szerint nagyon jó írót kellene megnyerni a könyvhöz, mert úgy könnyebb lenne olyan rendezőt a filmhez csábítani, mint Paul Greengrass vagy Danny Boyle.

A bányászok történetéről már elkészültek az első filmek, pl. a The 33 of San Jose című spanyol mozit viharos sebességgel forgatták le a bányászok megmenekülését követően. Carey szerint azonban a kliensei története sokkal nagyobb dobás lesz. „Természetesen nagyon sokan készítenek most dokumentumfilmeket és más mozikat, de egyiküknek sincs olyan bennfentes tudása, mint pl. hogy a bányászok találtak egy titkos alagutat a bányában, kényszerű ottlétük idején. Az ügyfeleimé lesz az eredeti történet és ez nagy előny.”

Érdekesség még, hogy a különleges szerzői társulás stratégiájának tervezésében Carey cége együttműködik Bela G. Lugosival, a Drakulával híressé vált hajdani magyar sztár jogász fiával.  • Tippek
  • Árfolyam