Bérvitában a született feleségek

2011.01.27. 11:04
Az amerikai össznézettségi lista jelenleg hetedik helyén tanyázó Született feleségek az ABC tévétársaság egyik legsikeresebb sorozata a mai napig: vasárnap esténként csak az amerikaifutball-közvetítéseket nézték többen az USA-ban, mint a Lila akác közben zajló szappanoperát. A sorozat folytatása ennek ellenére nincs kőbe vésve.

A 13 milliós átlagnézettségű, hetedik évadánál tartó Született feleségek (ebből 5,75 millió néző a 18-49 közötti korosztályból kerül ki) sikere vitathatatlanul a főszereplő négyesnek (Eva Longoria - Gaby, Felicity Huffman - Lynette, Marcia Cross - Bree és Teri Hatcher - Susan) köszönhető, érkezhet a sorozatba vendégsztár, írhatnak ki onnan korábbi állandó szereplőt, lehetnek mellettük férjek és gyerekek, amíg ez a négy színésznőt szerződés köti a sorozathoz, örülhet az ABC, hiszen 210 000 dollárért (kb. 42 millió forintért) tudják értékesíteni a félperces reklámszpotokat.

Az amerikai tévéipart szabályozó kollektív szerződések és a különböző szakszervezetek, vagy ahogy ezeket arrafelé hívják, céhek (WGA - írüók, PGA - producerek, SAG és AFTRA - színészek, DGA - rendezők, stb.) szigorú feltételeinek köszönhetően minden sorozatszínész jóelőre tudja, milyen fizetésre számíthat egy sorozatban, ha a szereplőválogatáson megfelelt. Az állandó szereplőkkel a tévék első körben hároméves szerződést szoktak kötni, ami tartalmaz egy plusz három, vagy négyéves opciót a kontraktus meghosszabbítására.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki elmegy főszereplőnek a Született feleségekbe, az első három évre fix fizetést kap, azon változtatni a stúdió akkor sem nagyon fog, ha a nézettség az egekbe szökik, és vasárnap este a teljes lakosság a sorozatot nézi. A harmadik év után lehet az első emelést kicsikarni a stúdiókból, a Született feleségek szereplői ekkor harcoltak ki maguknak 250 000 dolláros epizódonkénti gázsit (125 000 dollár körüli összeget dupláztak meg).

Az újabb szerződést az ABC két évadra kötötte, így az ötödik után (2009 májusában) ismét elkezdődött a kötélhúzás, először 300 000 dollárra (hatodik évad), majd 400 000-re (hetedik évad) kúszott fel a gázsi. Ez ugye azt jelenti, hogy a gyártó ABC Studios-nak egy-egy epizód jelenleg minimum 1 600 000 dollárba kerül, és akkor még egy méternyi filmet sem forgattak le (egy átlagos kórházi sorozat büdzséje úgy 2,5 millió dollár epizódonként).

A színésznők eddig közösen tárgyalták újra szerződésüket, de a következő évadra a kvázi szövetség most felbomlani látszik, mivel Teri Hatcher ügynöke bejelentette, hogy ügyfele megegyezett az ABC-vel, és a nyolcadik évadra is elkötelezte magát, állítólag 450 000 dolláros epizódonkénti fizetésért. Amíg a másik három főszereplővel nem sikerül megegyezni, a Született feleségek sorsa bizonytalan, hiszen nélkülük nemigen folytatódhat a szappanopera.