Uniós szabályba ütközik az ingyenes MTI?

2011.02.04. 10:58
A Független Hírügynökség szerint az uniós szabályok kimondják, hogy a piacon az állam pont úgy kell, hogy viselkedjen, mint egy magánbefektető. Vagyis nem adhatja ingyen a híreket az MTI, ha közben az adófizetők pénzéből tartja el magát.

"Az Európai Uniós jog szabályai szerint az állam a versenypiacon a piaci magánbefektető elvének megfelelő magatartással lehet jelen. Ezzel nyilvánvalóan ellentétes, ha a Magyar Távirati Iroda ingyenesen adja a jelentős költséggel előállított tartalmakat, úgy, hogy ennek forrásait nem kereskedelmi bevételként szerzi meg, hanem tulajdonosi tőkejuttatással vagy támogatással finanszírozza. Ezért Magyarország vezető piaci hírügynöksége, a Független Hírügynökség súlyosan versenykorlátozónak tartja, hogy az MTI valamennyi híre és képe a valós költségek megfizetése nélkül, az adófizetők pénzén lesz hozzáférhető" - adott ki közleményt a Független Hírügynökség, amely szerint az információs szabadságot is korlátozhatja az állami hírügynökség ingyenessége, mivel így a piaci szereplők számára az ingyenes hírek a "gazdasági válság hatásai miatt, azok hitelességétől és a valós piaci értéküktől függetlenül lehetnek vonzóak a média szereplőinek".

A Független Hírügynökség közleményében emlékeztet arra, hogy nemrégiben a Wizzair az Európai Bizottsághoz fordult, mivel a fapados légitársaság szerint a Malévnak nyújtott állami támogatás piaci előnyhöz juttatja konkurensét, ez pedig az uniós jogszabályok szerint tilos.

"A valamennyi uniós tagállam, így Magyarországra is érvényes és kötelező szabályozás kimondja, hogy az állam a piacon csak a piaci magánbefektető elvének megfelelő magatartással lehet jelen" -figyelmeztet a hírügynökség.

Az MTI-vel szemben

A Magyar Távirati Iroda hírei, a közszolgálati, de a kereskedelmi, így a bulvártartalmak is ingyenessé válnak a tervek szerint 2011 április elsejétől.

Január 17-én jelentették be, hogy a  Független Hírügynökséget megvette a Braun Róbert és Iglódi Csaba tulajdonában álló, vezető magyarországi stratégiai marketing kommunikációs tanácsadó vállalat, a B&P Braun & Partners.

A Független Hírügynökség az új befektetők nyilatkozata szerint alternatívát akar kínálni az MTI-vel szemben többek közt  "a jelenlegi kormány központosító és korlátozó szándékai miatt".

"Szükség van arra, hogy valaki még kérdéseket tegyen fel, feltárjon, utánamenjen, oknyomozzon, megbízhatóan és hitelesen biztosítsa a körülöttünk lévő világról és világban való általános tájékozottságunkat." - szögezte le a vásárlásról szóló közleményében a B&P Braun & Partners.