Magyar díjazottja is van a World Pressnek

Index, MTI
2011.02.11. 14:19
A magyar Lakatos Péter is díjat nyert a World Press egyik kategóriájában. A legjobb képet egy megcsonkított afganisztáni nőről készítette a dél-afrikai Jodi Bieber. A versenyre minden eddiginél több képet neveztek be.

Lakatos Péter, az MTI külsős fotóriportere első díjat nyert a World Press Photo, a világ legrangosabb fotópályázatának hírkép (Spot News) kategóriájában.

Lakatos Péter felvétele egy 2010. május 22-i tragédiát örökített meg. Egy ötven év körüli férfi a Szabadság híd egyik pillérének csúcsán lévő turulmadárra kapaszkodott fel, ahol éghető folyadékkal locsolta le a ruháját, majd pedig meggyújtotta, és levetette magát a magasból.

A fotópályázat egyik legfontosabb, Spot News (hírkép) kategóriájában díjazott fényképen az ugrás pillanata látható.

Utoljára tavalyelőtt ér el első helyezést valamely kategóriában magyar fotóriporter. Akkor Gárdi Balázs Afganisztánban készült képe az általános hír kategória első helyezettje lett egyedi kategóriában, afgán képeivel pedig a sorozat kategóriát is ő nyerte. Egy évvel korábban általános hírek kategóriában I. díjjal jutalmazták Szigetváry Zsolt, az MTI fényképészének 2006. szeptemberi-októberi budapesti zavargásokról készített felvételeit.

A szépség vonzza a tekintetet

A fotóriporterek legrangosabb elismerését, az év képe díjat egy dél-afrikai fotós, Jodi Bieber nyerte el egy, a családja által megcsonkított afganisztáni fiatal nő, Bibi Aisa portréjával.

A 18 éves nő Uruzgan afgán tartományban élt, és visszamenekült a családjához, mert férje erőszakosan bánt vele. Egy éjjel megérkeztek a tálibok, parancsnokuk utasítására lefogták a nőt, a férj pedig levágta a fülét és megcsonkította az orrát. Bibi Aisát segélyszervezeti alkalmazottak mentették meg. A nő később Amerikába került, ott plasztikai műtétet hajtottak végre rajta, jelenleg az Egyesült Államokban él.

Jodi Bieber fotója a portré kategóriában is elnyerte az első díjat. Az alkotó korábban már nyolc díjat nyert a World PressPhoto pályázatain. Ruth Eichhorn, a zsűri tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fődíjas képnek különös erőt ad a brutális erőszakot elszenvedő nő méltóságteljes pillantása.

"A mi életünkben legfeljebb tíz olyan kép lesz már csak, amit akár egy fél mondattal is fel lehet majd idézni mindenkinek. Ez a kép pedig benne van abban a tízben, nemsokára elég lesz annyit mondani, hogy hogy tudod, az a kép arról a nőről, és mindenki tudni fogja" - mondta a nyertes képről David Burnett, a zsűri elnöke.

"A kép nem azért vonzza a szemet, mert torz az arc. A levágott orr ellenére is látszik, hogy milyen gyönyörű nő mosolyog a kamerába" - mondta el Jodi Bieber, miután megtudta, hogy megnyerte a díjat- Bieber a World Press telefonhívása után a portrén szereplő afgán asszonnyal is közölte telefonon a hírt.

Az általános hír kategóriában a francia Laban-Mattei nyert a haiiti földrengés után késült képsorozatával. Az egyik, megrázó képen azt lehet látni, hogy a katasztrófa után egy gyermek holttestét dobják egy kórház hullaházában a halomba pakolt holttestek közé.

Az Emberek a hírekben kategóriában Semaus Murphy kapta a zsűri díját  Julien Assange-ot ábrázoló képéért.

Minden eddiginél több kép

A World Pres Photo zsűrije idén kilenc témakategóriában 23 ország 56 fotósát díjazta. A pályázók száma ezúttal minden korábbit felülmúlt: 125 ország 5847 fotósa 108 059 fényképpel indult a rangos versenyben.
Az ünnepélyes díjkiosztót május 7-én tartják Amszterdamban. A nyertes fotókat április 22. és június 19. között a város Oude Kerk kiállítótermében lehet megtekinteni, utána pedig a világban több száz helyen mutatják be, köztük Budapesten is.

A World Press díjat 1955 óta osztja ki a Wolrd Press Photo alapítványa. Az előző év hírfotóit bemutató kiállítást tavaly több mint negyvenmillióan látogatták meg a világ számos pontján, és többszázezer példányban kel el a fotókat tartalmazó album is.